Društvo

Pratite nas na Google news

Služen parastos za Spomenka Gostića

Služen parastos za Spomenka Gostića
Foto: N.N. | Služen parastos za Spomenka Gostića
Srna

DOBOJ - Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog služilo je danas parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo na današnji dan prije 26 godina.

Parastos i polaganje vijenaca upriličeno je kod Gostićeve biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveštenik Duško Nedić rekao je novinarima da je velika Gostićeva žrtva, kao i svih boraca palih za odbranu Republike Srpske, te istakao da su oni omogućili mir i stabilan život za buduća pokoljenja.

Poslanik iz Doboja u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić kaže da je današnji čin najmanje što se može uraditi da bi se žrtva petnaestogodišnjeg Spomenka Gostića sačuvala od zaborava.

Predsjednik dobojske gradske Boračke organizacije Pero Tubić rekao je da je današnjim generacijama teško da shvate žrtvu Gostića, koji je uprkos mugućnosti da ode, ostao na tom dijelu Ozrena, nastojeći da sačuva svoje ognjište.

Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, po okončanju proteklog rata pripali su Federaciji BiH.

Dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije