Društvo

Služen parastos žrtvama ustaškog pokolja u Pridvorcima: Da se zlo ne ponovi

Služen parastos žrtvama ustaškog pokolja u Pridvorcima: Da se zlo ne ponovi
Foto: V.D. | Služen parastos žrtvama ustaškog pokolja u Pridvorcima: Da se zlo ne ponovi

TRAGEDIJA - Danas je u trebinjskom prigradskom naselju Pridvorci obilježena sedamdeset sedma godišnjica ustaškog pokolja, u kome je zvjerski ubijeno 13 uglednih Srba ovoga kraja i bačeno u Pridvoračku jamu.

U neposrednoj blizini jame je prije 12 godina sagrađena Spomen kapela, sa imenima svih žrtava, gdje je, u prisustvu rodbine žrtava, Gradske boračke organizacije i građana Trebinja, služen pomen.

Pokolj je, kako kažu potomci žrtava i stariji mještani Pridvoraca, počinjen u noći između 23. i 24. juna 1941. kada su ustaše, mahom komšije Bošnjaci, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali, dok su sa jame uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević.

"Moj otac Jefto Škoro je, zajedno sa Vasom Popovčevićem, zubima prekinuo živu u kojoj su bili vezani i pobjegli su zajedno ispred same jame, pa su ustaše nakon njihovog bijega prekinule ovaj pogrom, jer su se bojali da njih dvojica ne razglase drugima šta se dešava, a tako se i desilo, jer su mještani drugih prigradskih mjesta nakon ovog strašnog dana počeli organizovati straže, kako ih ne bi inznenadili na spavanju", ispričala je Slobodanka Tanović, kćerka Jefta Škora, koja svake godine dolazi na ovo mjesto.

Preživjeli su, kako je uklesano i na spomen ploči ispred kapele, "svojim glasom spriječili nastavak širenja zločina".

Pokojni Jefto je kasnije, 6. oktobra 1941. godine, u akciji pod pokroviteljstvom i naredbom italijanske komande u gradu,  učestvovao i u vađenju kostiju ovih nevinih Srba koji su sahranjeni u Gradsko groblje Podgljivlje, pored spomenika žrtava Prvog svjetskog rata.

Spomen kapela je podignuta uz pomoć mještana ovog i susjednih sela, te prilozima građana Trebinja i uz pomoć Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije