Društvo

Smanjen govor mržnje u medijima

Smanjen govor mržnje u medijima
Foto: Ustupljena fotografija | Smanjen govor mržnje u medijima

SARAJEVO - Savjet za štampu i online medije u BiH je, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, objavio analizu kampanje "STOP! Govor mržnje", koja pokazuje da je, iako još prisutan u medijskoj sferi, govor mržnje redukovan.

Ova kampanja je trajala od 1. septembra do 16. oktobra, a imala je za cilj da prati i analizira komentare korisnika 12 internet portala u BiH.

Vuk Vučetić, analitičar i autor analize, rekao je da rezultati istraživanja pokazuju da su tokom predizbornog, ali i postizbornog perioda, u komentarima na online portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja, dok je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubistvo i ekstremnih oblika govora mržnje. "Ovakvi rezultati, između ostalog, mogu sugerisati da redakcije medija ulažu dodatne napore kako bi se smanjio broj negativnih komentara", istakao je Vučetić.

Tim povodom je Brian Aggeler, šef Misije OEBS-a u BiH, kazao da mu je drago što vidi da se smanjuje trend korištenja uvredljivog, ponižavajućeg načina izražavanja ili retorike podjela tokom izbornih kampanja.

"Ovi rezultati ističu uspjeh dosadašnjih napora, te ohrabruju sve nas da pojačamo napore usmjerene ka suzbijanju govora mržnje na internetu. Da bi se postigao dodatni uspjeh, ključno je podizanje svijesti javnosti o opasnosti i štetnosti govora mržnje", rekao je Aggeler.

Savjet za štampu i online medije u BiH sarađuje sa urednicima koji teže ka tome da očiste svoj medijski prostor od štetnog govora i diskriminacione retorike, a prema riječima Dženane Burek, izvršne direktorice Savjeta, govor mržnje, diskriminacioni i huškački govor ne predstavlja slobodu govora već njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti.

"U januaru 2022. godine Savjet za štampu i online medije u BiH usvojilo je Kodeks za štampane i online medije u BiH, u kome se propisuje dužnost urednika da uklanja komentare koji predstavljaju govor mržnje. U ekstremnim slučajevima urednici su dužni i sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koja zloupotrebljavaju slobodu govora", rekla je Burek.

Misija OEBS-a u BiH će, zajedno s partnerima širom BiH, nastaviti da radi na suzbijanju govora mržnje na internetu, ne samo tokom izbornih ciklusa, nego i izvan njih.

 

 

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije