Društvo

Smanjena vidljivost zbog magle u kotlinama

Smanjena vidljivost zbog magle u kotlinama
Foto: N.N. | Smanjena vidljivost zbog magle u kotlinama

​BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u jutarnjim časovima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena je vidljivost zbog magle.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja /saobraćaj se odvija dvosmjerno/.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar" Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS vozače upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, u rejonu mjesta LJeljenča u toku su radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija otežano, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva i dionici Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, za vrijeme izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

Zbog radova na sanaciji odrona, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani saobraća se jednom trakom.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i na dionici Čelinac-Kotor Varoš. Na toj dionici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja i zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na sanaciji klizišta, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta na Obudovac-Lončari moguće su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog radova na izgradnji pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase "M3" zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana se ne odnosi na autobuse "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Jednom trakom saobraćaj se odvija na magistralnom putu Šamac-Domaljevac, zbog sanacionih radova na području Federacije BiH.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću saobraća se sporije, uz obavezno poštovanje privremeno postavljene signalizacije.

Radovi se izvode i u tunelu "Vranduk dva" na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično.

Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase.

Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Danas će od 11.00 do 15.00 časova na dionici magistralnog puta Šićki Brod-Srebrenik u mjestu Potpeć, zbog minerskih radova, na snazi biti kratkotrajne obustave saobraćaja u intervalima do 15 minuta.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoren je granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat i za to vrijeme omogućen je prelaz pješaka, dok je na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor zabranjen saobraćaj za sve kategorije vozila.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, pa su zbog toga i veće gužve i duža čekanja za ove kategorije vozila na graničnom prelazu Orašje.

AMS Republike Srpske pustio je u rad video-kamere na graničnom prelazu Gradina /Gradina Donja/, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tom graničnom prelazu.

AMS Republike Srpske do sada je omogućio vozačima, koji kreću na put van granica BiH, uslugu pregleda trenutnog stanja saobraćaja i na graničnim prelazima Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak, Karakaj i Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije