Društvo

Smanjiti upisne kvote na društvenim naukama

Smanjiti upisne kvote na društvenim naukama
Smanjiti upisne kvote na društvenim naukama

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je zajednički stav akademske zajednice i resornog ministarstva da se u ovogodišnjim upisnim kvotama u prvu godinu studija smanjuje broj upisanih na društvenim, posebno pedagoškim naukama, a povećava broj studenata na tehničkim naukama.

"Cilj ovakvih mjera jeste zadovoljenje deficitarnih potreba tržišta rada Republike Srpske", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci i dodao da posao na tome neće biti lak, uvažavajući strukturu univerziteta i kontinuitet školovanja kadrova.

Mutabdžija je naveo da je u okviru aktivnosti na kreiranju ovogodišnje upisne politike završen prvi ciklus konsultacija, te da najvjerovatnije naredne sedmice slijedi finalni dogovor.

Odgovarajući na pitanje o statusu profesora matematike, informatike i nekih drugih profila koji su studije završili u Brčko distriktu, Mutabdžija je rekao da resono ministarstvo još nije dobilo zvanični odgovor Vlade Brčko distrikta o izvršenom inspekcijskom nadzoru.

Za obnovu škola 250.000 KM

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da bi ove godine trebalo biti izdvojeno 250.000 KM za škole u Srpskoj koje imaju probleme u vodosnabdijevanju sa toaletima, grijanjem i krovnom konstrucijom.

On je dodao da je resorno ministarstvo prošle godine izdvojilo 330.000 KM, a kabinet predsjednika Srpske 705.000 KM za rekonstrukciju 17 osnovnih škola u cijeloj Republici Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske rekao je da bi do 15. aprila trebalo da budu izmirene obaveze prema prevoznicima za prevoz učenika u osnovnim školama.

On je podsjetio da je riječ o obavezama za mart i februar, ističući da su sve obaveze nastale do 31. decembra prošle godine izmirene prošle sedmice.

Mutabdžija je dodao da se isplata jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike koji rade više od 30 godina rješava posredstvom Republičke agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije