Društvo

Smotra pasa pred otvor lovne sezone

Smotra pasa pred otvor lovne sezone
Foto: N.N. | Smotra pasa pred otvor lovne sezone

SANSKI MOST - Pred nastupajući početak nove lovne sezone danas je u selu Stara Rijeka, desetak kilometara od Sanskog Mosta, održana smotra lovačkih pasa.

Prema riječima predsjednika Lovačkog društva "Sana", Senada Kljajića, riječ je o tekućim aktivnostima u cilju što bolje pripreme lovaca i njihovih pasa za izlazak u lov. Istovremeno, kako je istakao, obavljena je vakcinacija i čipovanje životinja u saradnji s Veterinarskom stanicom Sanski Most. 

Kinološki sudija Mevludin Omerčić, koji je pregledao i ocijenio pse, istakao je kako jedino certificirani psi mogu sudjelovati u lovu.  On je izrazio zadovoljstvo brojnošću i kvalitetom pasa koji su se mogli vidjeti na ovogodišnjoj smotri.  "Ocjenjuje se spoljašnji izgled pasa, kao i urođene osobine kod svakog psa, odnosno instikt u lovu. Najviše pažnje obraćamo kada se radi o anatomiji, jer svaka pasmina ima svoje standarde, kao što su visina, dužina, izgled zuba i ostale karakteristike", kazao je Omerčić. 

On je dodao kako je ove godine obavljeno i praktično ocjenjivanje pasa u tjeranju i lovu na divlje svinje, koje se nalaze u lovačkom gateru u pomenutom selu. 

Lovački pas je za svakog pravog lovca predstavlja posebno blago. Lovci svojim životinjama posvećuju dosta ljubavi i pažnje, a oni im to uzvraćaju povjerenjem i odanošću. 

"Mi često volimo reći kako uspjeh u lovu u velikoj mjeri zavisi od lovačkog psa. Važno je da psi imaju rodovnike, da su redovno cijepljeni, a za svakog istinskog lovca pas je kao član porodice", kaže Sead Pašalić, dugogodišnji sanski lovac. 

Na ovogodišnjoj smotri mogle su se vidjeti razne pasmine pasa. Vlasnici su ponosno paradirali sa svojim posavskim, istarskim i balkanskim goničima, njemačkim prepeličarima, bosanskim baracima i drugim vrstama lovačkih pasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije