Društvo

"Snaga domovine" osvjetlala obraz na Svjetskom prvenstvu planinara

"Snaga domovine" osvjetlala obraz na Svjetskom prvenstvu planinara
Foto: Ustupljena fotografija | "Snaga domovine" osvjetlala obraz na Svjetskom prvenstvu planinara

SANSKI MOST - Članovi planinarskih društava "Mulež" i "Kanjon" iz Sanskog Mosta sudjelovali su tokom protekle sedmice na Svjetskom prvenstvu planinara, koje je održano u austrijskom gradu Zalbahu, te skupa sa članovima Udruženja "Kontakt", koje okuplja Bosance i Hercegovce koji žive u Austriji, bili dio zajedničkog tima "Snaga domovine", koji je naposlijetku osvojio odlično drugo mjesto.

Inače, ovo je bilo 19. prvenstvo u organizaciji državnog Saveza za narodni sport Republike Austrije, a okupilo je oko hiljadu takmičara iz 19 zemalja svijeta.

Događaj se svake godine održava u drugom mjestu, a domaćin ovogodišnjeg bilo je poznato turističko mjesto Zalbah, poznato po skijaškom sportu, te brojnim stazama za skijaše koje se nalaze u njegovoj okolini.

Organizacija cjelokupne manifestacije bila je odlična, a u tri takmičarska dana planinari su trebali savladavati planinske staze rangirane po težini, dok je posljednji dan takmičenja bio rezervisan za disciplinu maraton.

Takmičari "Snage domovine" dali su sve od sebe kako bi se ostvario što bolji rezultat, pa su tako za tri dana prevalili ukupno 5.219 kilometara.

"Kada je riječ o samom rezultatu, o njegovoj vrijednosti svjedoči i to što smo u ukupnom zbiru bili bolje plasirani od, recimo, Švicarske, Italije i Slovenije, zemalja u kojima je planinarstvo mnogo više razvijeno i cijenjeno. Također, problem našoj ekipi predstavljao je i način bodovanja, jer su se mjerili pređeni kilometri, s tim da nije postojalo ograničenje broja članova u jednom timu. To znači da su ekipe koje su imale više članova već na startu bile favorizirane pa je našoj ekipi preostalo da im jedino parira brojem pređenih kilometara", kaže Samir Šadić, predsjednik SPD "Mulež". Dodaje kako su rezultat svega umor i žuljevite noge, ali i zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i značajnim uspjehom.

Za sanske planinare bilo je ovo vrijedno iskustvo, a posebno treba naglasiti srdačan doček i gostoprimstvo koje su im priredili Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Austriji. 

Planinarenje se odvijalo u prekrasnom krajoliku, a učesnici su imali priliku uživati u živopisnoj prirodi, zelenim obroncima i proplancima, kao i veličanstvenim gorskim jezerima u sjenci goropadnih vrhova Alpa koje je već zabijelio snijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije