Društvo

Snežana Kutlešić-Stević humanitarnim radom protkala cijeli život

Snežana Kutlešić-Stević humanitarnim radom protkala cijeli život
Foto: N.N. | Snežana Kutlešić-Stević humanitarnim radom protkala cijeli život
Dajana Miljić

BANJALUKA - Nema ljepšeg osjećaja od onog kada vam pacijent kaže da se osjeća bolje. To je za ljekara najveća nagrada i zadovoljstvo, a i kada radiš posao iz srca onda se to i osjeti, kazala je Snežana Kutlešić-Stević, specijalista pulmologije i supspecijalista baromedicine.

Ona je već godinama zaposlena u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci. Osim što je ljekar, Kutlešić-Stevićeva je aktivna i na humanitarnom polju. Kako kaže, prije nego što je završila medicinu bavila se humanitarnim radom, jer njena potreba da pomaže drugima utkana je u njoj samoj.

"Možda je to sad više vidljivo, tokom zadnje dvije godine od kada sam odbornik u Skupštini grada Banjaluka i poslije dvije modne revije koje smo napravili s osobama s invalitetom", priča Kutlešić-Stevićeva.

Prvu modnu reviju osoba s invaliditetom vidjela je u Milanu i poželjela da takav događaj organizuje u Banjaluci.

"Prva revija održana je u novembru 2016. godine u Muzeju savremene umjetnosti RS, a druga je bila godinu kasnije u Banskom dvoru", ističe Kutelšić-Stevićeva za "Nezavisne".

Kako kaže, revije su bile posebne i neobične, a dodaje da su na taj način željeli da pokažu ljepotu žena s invaliditetom.

"Željeli smo da pokažemo da i one imaju iste potrebe kao žene bez invaliditeta, da pokažemo njihovu ljepotu, a u jednu ruku i njihovu različitost te da skrenemo pažnju široj javnosti na to kako se može biti drugačiji", kaže Snežana i dodaje da im je želja da revija pod nazivom "Baš po mjeri" živi i narednih godina.

Da je njen rad posebno istaknut kroz posvećenost osobama s invaliditetom, pokazuje i to da je prošle godine prvi put u BiH u saradnji s Ronilačkim klubom "Buk" organizovano terapeutsko ronjenje.

"Počela sam s idejom o terapeutskom ronjenju i dobila sam veliku podršku RK 'Buk'. Ronjenje je odlično, ne samo kao sport, već smanjuje spazam u mišićima, a osobe s invaliditetom veći dio dana provode u kolicima. Ronjenje je lijek za njih. Prve dvije žene koje su bile polaznice u kolicima su Marija Bilčar i Sanja Jokić. Ponosna sam na njih. One su pokazale da mogu više i da je ronjenje sjajan sport za njih. Plan je da s Udruženjem paraplegičara proširujemo aktivnosti", kazala je Kutlešić-Stevićeva i dodala da ima mnogo stvari koje treba učiniti za osobe s invaliditetom.

U zgusnutom rasporedu naša sagovornica mnogo vremena provodi i s autističnom djecom.

"Njima sam kao majka, tetka i ljekar i uživam u svakom njihovom pomaku i uspjehu. To me ispunjava i s njima nikada nisam umorna", navela je Kutlešić-Stevićeva.

Ona dobro sarađuje i s mališanima koji imaju Daunov sindrom.

"Često držim besplatna predavanja i mjerenje kapaciteta pluća po mjesnim zajednicma u Banjaluci i često se dešava da na tim pregledima ustanovim da mladi ljudi imaju plućna oboljenja", navela je ova doktorica.

Pored svih poslova Kutlešić-Stevićeva dva puta mjesečno odlazi u Dom zdravlja Drvar, gdje pregleda bolesne i stare osobe, ali ističe da to sve ne bi uspjela da nema podršku porodice.

"Majka sam dva sina, mlađi je šesti razred, a stariji je prva godina fakulteta. Obojica su dobri dječaci, a mene ne doživljavaju kao javnu ličnost. Imam i sestričinu, koja ima 15 godina, a doživljavam je kao kćerku. Srećni su kada sam s njima. Takođe, imaju izraženu socijalnu crtu, vole se družiti i pomagati drugima. Imam podršku porodice u svemu što radim, a prvenstveno roditelja", istakla je Kutlešić-Stevićeva.

Priznala je - da nije ljekar onda bi bila umjetnica, najvjerovatnije književnica, jer ju je oduvijek privlačila književnost.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

goran.bl

Hahahaha...Nije ona nikakva humanitarka, samo gleda svoj interes i bolesno je opterecena sa slikanjem, dokazivanjem, pokazivanjem. Kao doktorka je 0.

prp

svako voli pare ajde de

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije