Društvo

Pratite nas na Google news

Snijeg oživio skijalište na Oštrelju

Snijeg oživio skijalište na Oštrelju
Foto: N.N. | Snijeg oživio skijalište na Oštrelju
Zlatan Čekić

BOSANSKI PETROVAC - Zimski dani sa snijegom oživjeli su skijalište na planini Oštrelj, udaljeno desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, a u posljednjih nekoliko sedmica bilježi se i značajnija posjeta gostiju, posebno u danima vikenda.

Pomenuto skijalište revitalizirano je protekle godine, a njime upravlja preduzeće "Platanum".

Iz ovog preduzeća su potvrdili kako su očišćene i osposobljene dvije skijaške staze te popravljen ski-lift, dok je gostima na raspolaganju i obližnji restoran.

Također, posjetioci na licu mjesta mogu iznajmiti svu potrebnu opremu za skijanje, a na raspolaganju su im instruktori skijanja i serviseri.

Inače, radi se o jedinom funkcionalnom skijalištu na području Unsko-sanskog kantona, budući da je ono na planini Plješevici, nadomak Bihaća, kontaminirano minskim poljima iz proteklog rata i zbog toga van upotrebe.

Prema riječima sekretara Privredne komore USK Nihada Šušnjara, zimski turizam je potpuno zapostavljen u razvojnoj strategiji ove privredne grane na području USK i praktično mu se ne pridaje nikakav značaj.

"Prirodni potencijali postoje, a o tome svjedoče sve brojnije posjete gostiju skijalištu na Oštrelju. Zasad se mahom radi o posjetiocima s područja Unsko-sanskog kantona, ali sam siguran da će vremenom interesovanje biti znatno veće", istakao je Šušnjar.

On je dodao kako Oštrelj nije interesantan samo zimi, nego tokom cijele godine, budući da je riječ o pravoj vazdušnoj banji okruženoj gustom šumom i nedirnutom prirodom.

Inače, skijalište na Oštrelju, skupa s pratećim objektima, izgrađeno je 1984. godine,  neposredno nakon okončanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u cilju promocije i razvoja zimskih sportova. Tokom proteklog rata cijeli kompleks je devastiran i u značajnoj mjeri oštećen, a njegova obnova započela je prije nekoliko godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije