Društvo

Socijalni radnik iz Tuzle daje besplatne savjete i podršku online

Socijalni radnik iz Tuzle daje besplatne savjete i podršku online
Foto: N.N. | Socijalni radnik iz Tuzle daje besplatne savjete i podršku online

TUZLA - Socijalni radnik Adnan Drndić iz Tuzle pokrenuo je Facebook stranicu Socijalni radnik - 24Online putem koje nudi besplatnu pomoć svim građanima kojima je ona potrebna.

Drndić kaže da je iz iskustva primijetio da je veliki broj građana u stanju potrebe, bespotrebno se izlažu trošku odlazeći po informacije u nadležne ustanove, a neki čak posude novac za prevoz da bi otišli do npr. Centra za socijalni rad.

Sa druge strane, imućniji građani koji se također nađu u stanju neke potrebe, zbog stigme ne žele ići u određene ustanove.

"Uvidjevši taj problem, došao sam na ideju da pokrenem stranicu Socijalni radnik - 24Online, gdje bi svi građani, bez obzira na socioekonomski status, mogli imati pristup socijalnom radniku i to besplatno. Stranica je generalno nastala kao rezultat ispitivanja potreba stanovništva za online uslugom socijalnog radnika, s ciljem pružanja informacija i korisnih savjeta stanovništvu u potpunosti besplatno", priča Drndić za "Nezavisne".

On dodaje da je dodatni motiv za pokretanje stranice bila i pandemija, u kojoj su svi građani i institucija bili zatvoreni na neki način.

Kada građani uđu na stranicu, omogućen im je direktni kontakt sa socijalnim radnikom sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa svim slojevima društva.

"Socijalni radnik - 24Online postoji s ciljem pružanja savjetodavne, administrativno-pravne i referalne podrške pojedincima i porodicama koje se nađu u stanju socijalne potrebe. Izravnim savjetovanjem nastojimo pomoći ljudima koji se u životu suočavaju s različitim socijalnim teškoćama, do kojih najčešće dolazi zbog porodičnih problema, bolesti, nezaposlenosti, siromaštva, nasilja u porodici, ovisnosti i drugog", nabraja Drndić.

On objašnjava da su usluge zasad savjetodavnog karaktera te se građani usmjeravaju kako da ostvare svoja prava.

To podrazumijeva davanje smjernica kako, gdje i kome da se obrate, koji su im dokumenti potrebni uz zahtjev, gdje da ih izvade itd.

Građani se javljaju sa brojnim problemima, a ponajviše su zahtjevi za materijalnu pomoć, ali trenutno im stranica ne može ponuditi tu vrstu pomoći, jer nema budžet za to.

"Mnogo je upita vezano za ostvarivanje prava na stalnu novčanu pomoć, prava na tuđu njegu i pomoć u kući, dječje dodatke, smještaj, sve oblike nasilja i nasilja u porodici, međuvršnjačke probleme, probleme sa raznim oblicima ovisnosti itd.", kaže ovaj socijalni radnik.

Autor stranice ističe da su građani slobodni da traže savjet jer znaju da je povjerenje zagarantovano te nisu potrebni lični podaci.

"Socijalni radnik - 24Online ima karakter reformske i jednim dijelom zagovaračke misije ka potvrđivanju hipoteze o enormnoj potrebi za širenjem socijalnog rada na online polje djelovanja. Online koncept je mnogo jeftiniji, daleko širi i pristupačni od odavno prevaziđenog birokratskog djelovanja socijalnog rada", smatra on.

Drndić dodaje da je broj upita svakim danom sve veći, kako lokalnih, iz BiH, tako i iz regije i svijeta te poziva sve građane da budu slobodni obratiti se i zatražiti savjet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije