Društvo

Softić: U posljednjih 20 godina BiH ostala bez 20 odsto populacije

Softić: U posljednjih 20 godina BiH ostala bez 20 odsto populacije
Foto: Centralna banka BiH | Softić: U posljednjih 20 godina BiH ostala bez 20 odsto populacije

SARAJEVO - Guverner Centralna banke BiH Senad Softić rekao je da je BiH, prema dostupnim podacima, u posljednjih 20-ak godina ostala bez 20 odsto populacije.

Softić je istakao da je to djelimično posljedica rata, te da je taj proces nastavljen zbog veoma izražene ekonomske migracije, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

"Da bi se ovaj problem riješio, moraju se preduzeti ozbiljni koraci na svim nivoima", rekao je Softić, učestvujući na dvodnevnoj konferenciji "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi" koja se završava danas u Dubrovniku.

Softić je naglasio da je najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sistem koji kao posljedicu ima veliki disbalans između onoga što tržište traži i vještina koje posjeduje radna snaga.

Prema njegovim riječima, nedovoljno je iskorišten i potencijal samozapošljavanja, odnosno kreiranja vlastitog radnog mjesta.

Softić je učestvovao i u radu okruglog stola na kojem je s guvernerima centralnih banaka i ministrima finansija iz 14 zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope razgovarao o potencijalnoj ulozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u odgovaranju na izazove koje sa sobom nose promjene na tržištima rada i u demografiji.

Na tom okruglom stolu, u čijem radu je učestvovao i zamjenik generalnog direktora MMF-a Tao Džang, razgovarano je o tome šta MMF može da učini kako bi pomogao vlastima da se uspješno nose s ekonomskim izazovima, te podignu prihode stanovništva.

Fokus konferencije, koju je ove godine organizovala Hrvatska narodna banka, u saradnji sa MMF-om, jeste da se utvrdi kako se ove zemlje nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene kojima su ti regioni izloženi.

U sklopu panela razgovorano je o ekonomskoj ekspanzija i uskom grlu na tržištu rada, demografiji, dugoročnim izgledima i stvaranju radne snage za budućnost, te politikama vezanim za rad, demografiju i djelovanje u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije