Društvo

Pas se zaglavio u odvodnom kanalu, spasioci dobili aplauz

Pas se zaglavio u odvodnom kanalu, spasioci dobili aplauz
Foto: Ustupljena fotografija | Spasili psa koji se zaglavio u odvodnom kanalu

BIHAĆ - Neobična akcija spasavanja psa koji se zaglavio ispod mosta na odvodnom kanalu u rijeku Unu, na lokalitetu bihaćkog naselja Bedem, uspješno je okončana prekjučer u poslijepodnevnim satima.

Očajnu životinju spasili su pripadnici Gorske službe spasavanja i bihaćki kajakaš Emir Abdihodžić, ali sama akcija nije bila nimalo jednostavna i zahtijevala je mnogo znanja i truda. 

"Sugrađani su nam dojavili kako se pas nalazi ispod mosta, da cvili i da ne može izaći zbog vode i nepristupačnog terena. Ocijenili smo kako ne možemo sami izvesti ovu akciju i da nam treba neko plovilo, pa smo pozvali Emira, koji je odmah došao na lice mjesta", kaže Ajnis Lipović, pripadnik GSS-a u Bihaću. 

S obzirom na nepristupačnost lokacije gdje se pas zaglavio i snažnu vodenu struju, Abdihodžiću je bilo teško kajakom prići životinji, pa su spasioci primijenili određene tehnike spasavanja i užadima osigurali plovilo. 

Naposljetku, sve se uspješno završilo i pas je izbavljen na sigurno. Pretpostavlja se kako je nekako nizvodno upao u kanal i da ga je vodena struja donijela ispod mosta, gdje se zaustavio. 

"Bio je dezorijentisan i u velikom strahu, pa smo imali muke da ga transportujemo. Ovo je jedno lijepo djelo i drago nam je da smo ga spasili jer sigurno ne bi mogao preživjeti da je ostao tamo dolje", kaže Abdihodžić. 

Akciju spasavanja pratio je veliki broj građana, koji su nakon sretnog završetka aplauzom nagradili spasioce. 

U Gorskoj službi spasavanja grada Bihaća navode kako ovo nije prva akcija ovakve vrste koju su izveli te da je bilo slučajeva kada su spasavali i divlje životinje koje su se našle u nevolji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije