Društvo

Spasioci GSS FBiH: Komplikovane procedure ugrožavaju zdravlje ljudi

Spasioci GSS FBiH: Komplikovane procedure ugrožavaju zdravlje ljudi
Foto: Ustupljena fotografija | Spasioci GSS FBiH: Komplikovane procedure ugrožavaju zdravlje ljudi

SARAJEVO - Spasioci Gorske službe spasavanja Federacije Bosne i Hercegovine izveli su još jednu uspješnu akciju spasavanja i bili su prinuđeni da se još jednom bore sa procedurama korištenja helikoptera u spasilačke svrhe u BiH.

Kako je saopšteno iz Gorske službe spasavanja FBiH, juče, oko 11 sati, GSS Stanica Konjic dobila je dojavu o nesreći dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis. "Jedanaest spasilaca GSS Konjic odmah je upućeno na lokaciju nesreće, dok su dodatni članovi, kao i spasioci iz drugih gradova, stavljeni u pripravnost. Za dolazak na tako udaljenu lokaciju spasiocima trebalo je dva sata, što je bilo očekivano za nepristupačnu lokaciju", stoji u saopštenju.

Nakon pregleda ustanovljeno je da njemačka državljanka (41) ima povredu noge te da je potreban veoma dug i kompleksan transport zbog zahtjevnosti terena.

Unesrećenoj je pružena prva pomoć, na teren su upućene dodatne snage, a odmah se pristupilo pokretanju procedura za helikoptersku podršku i evakuaciju.

"Oko pet sati je trajalo prebacivanje zahtjeva sa različitih struktura, a za to vrijeme spasioci su vršili iznimno zahtjevan transport po veoma nepristupačnom terenu. Nakon skoro sedam sati provedenih u akciji, očekivali su da će transport trajati još barem toliko ukoliko se nastavi kopnenim putem", dodaju oni.

Nakon mnogih urgiranja GSS-a, unesrećena je oko 18 sati helikopterom EUFOR-a prebačena na KUCS, gdje će biti medicinski zbrinuta.

"Ova brza i koordinirana akcija spasavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Zahvaljujući naporima timova GSS, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku.

Nažalost, još jednom smo se našli u situaciji da se neprilagođene i komplikovane procedure stavljaju ispred sigurnosti i zdravlja ljudi", dodaju iz GSS FBiH.

Oni zahvaljuju EUFOR-u, koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije