Društvo

Specijalisti medicine rada nekad i sad

Specijalisti medicine rada nekad i sad
Foto: Sanja Čakarević | Specijalisti medicine rada nekad i sad

DOBOJ - Nekada su specijalisti medicine rada radili u fabrikama i borili se sa povredama ili trovanjima radnika u halama, a danas se ovi ljekari susreću sa nekim drugim oboljenjima, ali i mobingom.

"Mi sada imamo više problema s oboljenjima koja su vezana za srce i krvne sudove, za tumorozne promjene, jako puno oboljenja povezanih sa duševnim zdravljem, dakle, patologija se promijenila iz temelja. E, sada, shodno toj promjeni patologije radnika, moramo i mi podesiti sisteme zdravstvene zaštite... Mi prije rata, nismo imali, recimo, mobing. Prije godinu i kusur donesen je Zakon o mobingu, odnosno uznemiravanju na radnom mjestu, pa moramo podesiti dijagnostiku da prepoznamo da li se uistinu radi o mobingu ili se radi o izbjegavanju odgovornosti i svega što ide uz tu priču", rekao je dr Vlado Marković iz Banjaluke, specijalista medicine rada u penziji.

Medicina rada je preventivna grana medicine, kažu naši sagovornici i dodaju da su Nijemci izračunali da jedan pacijent u preventivi košta dva, a u kurativi 16 evra.

"Neki poslodavci su savjesni i šalju svoje radnike jednom godišnje na preventivne preglede upravo zbog takvih stvari. Prilikom zaposlenja radnika ili periodičnih pregleda gdje radnik dolazi u kontinuitetu svakih godinu dana, zavisi da li je to radno mjesto s povećanim rizikom ili nije, dijagnostičkim metodama mogu se prevenirati neke bolesti. Kod muškaraca prvenstveno je to karcinom debelog crijeva i prostate, a kod žena karcinom grlića materice i dojke... I vjerujte mi, nije bio mali broj slučajeva da smo uspjeli na taj način prevenirati i imamo povratne reakcije da je zahvaljujući ranoj dijagnozi bolest zaustavljena u ranoj fazi", kazao je dr Vladimir Šormaz.

Da bi medicinu rada vratili na staze stare slave, ljekari koji se njome bave aktivirali su društvo uz pomoć kojeg žele da rješavaju probleme s kojima se susreću u praksi.

"U bivšoj Jugoslaviji medicina rada je možda bila među najboljim u svijetu, taj neki naš model rada su uzele skandinavske zemlje i napravile veliko čudo. Mi danas imamo problem sa zdravljem i zaštitom radnika na njihovim radnim mjestima. Imamo problem, znači ljudskih resursa, imamo problem bolovanja, mnoge naše kolege koje nisu specijaliste medicine rada bave se tim dijelom, koji je ipak usko povezan sa medicinom rada. Znači, ocjena radne sposobnosti i privremene sposobnosti za rad", izjavio je dr Slaviša Narić, načelnik Regionalnog centra za medicinu rada i sporta Doboj.

U RS medicinom rada se bavi tridesetak specijalista, među kojima ima i penzionera, a ova grana medicine nije posebno popularna za specijalizaciju.

"Nažalost, dosta kolega uopšte i ne zna šta je to medicina rada, čime se mi bavimo, zašto mi tu uopšte postojimo, tako da se nadam da ćemo sada malo promovisati i tu specijalizaciju, ali neminovno je da je ta specijalizacija neophodna jednom društvu jer medicina rada teži ka očuvanju zdravlja radnika na radu, a čitavo društvo ne može da funkcioniše bez zdrave radne populacije", navela je dr Nada Marić, specijalista medicine rada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije