Društvo

Špirić: Lokalne zajednice da izmire obaveze prema Domu 'Rada Vranješević'

Špirić: Lokalne zajednice da izmire obaveze prema Domu 'Rada Vranješević'
Foto: Srna | Špirić: Lokalne zajednice da izmire obaveze prema Domu 'Rada Vranješević'

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić donirao je udžbenike za učenike iz Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", te pozvao lokalne zajednice koje godinu i više dana nisu izmirile svoje obaveze prema ovoj ustanovi da to učine.

Špirić je naglasio da je za ovu ustanovu važno da ima stabilne izvore finansiranja, te pozvao sve institucije na veću socijalnu osjetljivost prema ustanovi od republičkog značaja. 

"Ima lokalnih zajednica koje ne izmiruju obaveze prema svojim štićenicima u Domu, poput Bijeljine, Teslića, Lopara, a ima i onih koje su napravile reprogram i sada izmiruju svoje obaveze", rekao je Špirić novinarima u Banjaluci. 

Mjesečno izdvajanje lokalne zajednice po djetetu smještenom u Domu iznosi oko 650 KM, a nešto više od toga izdvaja Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Jedna od lokalnih zajednica koja redovno izmiruje svoje obaveze je grad Banjaluka, koji na godišnjem nivou izvoji više od 100.000 KM. 

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić naveo je da oko trećinu štićenika u Domu čine djeca iz Banjaluke, zbog čega grad često na različite načine pomaže ovu ustanovu. 

Pomoćnik direktora Doma Nenad Talić zahvalio je Špiriću na donaciji udžbenika, s obzirom na to da je početak nove školske godine uvijek period kada ova ustanova ima i najveće potrebe. 

"Sada u novu školsku godinu ulazimo potpuno opremljeni sa udžbenicima i ostalim školskim priborom", rekao je Talić. 

On je napomenuo da nije prvi put da Špirić pokazuje interesovanje za potrebe ove ustanove, s obzirom na to da je i ranije u više navrata pomagao kroz finansijska sredstva ili stipendiranje studenata iz Doma. 

Jadranko Kunarac, jedan od tih stipendista, nakon uspješno završenog fakulteta posao je našao upravo u Domu kao vaspitač. 

"Uživam u ovom poslu, iako je zahtjevan, ali nastojimo da poboljšamo boravak i uslove naših štićenika", istakao je Kunarac. 

U Domu trenutno boravi 74 djece i mladih, od kojih je 26 osnovaca, 31 srednjoškolac, te pet studenata, a ostalo su djeca predškolskog uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije