Društvo

"Sprovesti zaključak Savjeta ministara o migrantima"

"Sprovesti zaključak Savjeta ministara o migrantima"
Foto: Arhiva / Ilustracija | "Sprovesti zaključak Savjeta ministara o migrantima"

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara očekuje da će, kroz sprovođenje zaključka sa današnje sjednice Savjeta ministara, biti veoma brzo riješena situacija s migrantima koji su, nakon što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) napustila kamp Lipa, boravili u veoma nehumanim uslovima na toj lokaciji.

U zaključku je naglašeno da je lokaciju bivše fabrike "Bira" u Bihaću Savjet ministara ranijom odlukom odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, te izričito pozvali vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odgađanja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju "Bira", saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Naglašavamo da je riječ o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak", istakli su iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da Ministarstvo, s ciljem rješavanja trenutne situacije i hitnog zbrinjavanja migranata koji borave na otvorenom, sarađuje i sa Oružanim snagama BiH i Civilnom zaštitom FBiH, kao i sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Iz Ministarstva bezbjednosti su ukazali da će, nakon otvaranja Lipe, gdje se okončanje radova očekuje do kraja aprila, prihvatni centar "Bira" biti trajno zatvoren - u skladu s ranijim planom za izmještanje migranata izvan naseljenih mjesta i urbanih sredina.

"Ponavljamo da opstruisanje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata, koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje, pa i ljudske žrtve. Sve nadležne institucije i nivoi vlasti, bez odgađanja i uslovljavanja, treba da preduzmu korake kako bi se spriječile navedene posljedice", zaključili su iz Ministarstva bezbjednosti.

Savjet ministara donio je zaključak da migranti budu privremeno smješteni na lokaciju "Bira" u Bihaću, nakon što je na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrio aktuelnu migrantsku krizu u BiH s ciljem iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu Lipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije