Društvo

"Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost" (Ispravljeno)

"Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost" (Ispravljeno)
Foto: N.N. | "Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost"

BANJALUKA - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je Republika Srpska kao administrativna, teritorijalna i politička cjelina jedina novina poslije Drugog svjetskog rata na evropskom kontinentu i u raspadnutoj Jugoslaviji, što govori kolika je težina Dejtonskog mirovnog sporazuma za srpski narod u BiH, a posebno za Srbe koji žive u Srpskoj.

"Ljudi koji su u to vrijeme političkim i vojnim sredstvima izvojevali ovo što danas imamo napravili su temelje na kojima treba treba da se nadograđujemo s ciljem prosperiteta, boljeg života za sve ljude, a prije svega mira sa narodima sa kojima smo do prije 24 godine bili u teškom krvavom konfliktu", rekao je Čavić povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost i održavati ovo što imaju, bez kompromisa sa bilo kim iz svijeta i bilo kakvim uticajem.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.

"Kolika je njegova težina mogu reći iz ugla nas Srba kao konstitutivnog naroda i Republike Sroske kao sastavnog dijela BiH kojoj je dala međudržavni suverenitet pristankom da postane entitet u okviru BiH. Nas je ovdje održalo to mirovno rješenje i mi na toj osnovi treba da gradimo budućnost našeg naroda i Republike Srpske", naveo je Čavić.

On je dodao da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo manje ili više međunarodnih pritisaka i nasrtaja na atribute Republike Srpske, ali su ipak sačuvane njene temeljne vrijednosti.

"Ništa se nije promijenilo kada je riječ o odnosu prema Republici Srpskoj unutar BiH. Za sve Srbe, i političke predstavnike i narod, Srpska je kao dejtonska tvorevina međunarodno priznata u okviru BiH. Nažalost, političi predstavnici Bošnjaka i Hrvata i dobar dio tih naroda Republiku Srpsku doživljavaju kao međunarodno stečenu nepravdu i stalno čine sve da joj naude, da je bude što manje, a najviše žele da je ne bude nikako", naglasio je Čavić.

On je dodao da su te politike i nastojanja udarac u mirovna rješenja.

Prema njegovim riječima, zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na neki način su podvlačenje crte jer se pokazalo da je međunarodni intervencionizam u BiH prisutan 24 godine od uspostavljanja mira, a bio je najintenzivniji u prvoj deceniji poslije završetka rata.

"To nije prestalo kao pritajena politička želja, prije svega, bošnjačkih, ali i hrvatskih političkih predstavnika, da se na taj način instrumentalizuje međunarodni faktor u ovoj zemlji. I u perspektivi će u političkim odlukama biti ključan odnos prema Dejtonskom sporazumu. Ta bitka nije prestala, niti će prestajati", ocijenio je Čavić.

Čavić je rekao i da Republika Srpska treba istrajavati na tome da, kada bude otvoreno pitanje potpunog pristupanja, BiH uđe u EU sa Srpskom kao sastavnim dijelom i svim njenim pripadajućim nadležnostima koje su tipične za ovako decentralizovane zemlje, a posebno one koje su mirovnim rješenjem izašle iz ratnog konflikta.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije