Društvo

Pratite nas na Google news

Srbi neće migrante u Medenom Polju

Srbi neće migrante u Medenom Polju
Foto: N.N. | Srbi neće migrante u Medenom Polju
Uroš Vukić, Zlatan Čekić

BIHAĆ, BANJALUKA - Republika Srpska, ali i stanovnici opština u Federaciji BiH, prije svih oni u Bosanskom Petrovcu, neće dozvoliti da se na lokaciji Medenog Polja uspostavi migrantski kamp, najavljujući da će blokadom puta Drvar - Bosanski Petrovac spriječiti eventualno premještanje migranata iz Bihaća.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da migranti iz Bihaća budu izmješteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca. Naglasio je da nadležne institucije u BiH ništa ne rade i da ne postoji kvalitetan odgovor na migrantsku krizu te da je njihovo smještanje u Medenom Polju politička dimenzija, čiji je cilj protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

"Dio bošnjačke političke elite blagonaklono gleda na migrante, koji bi u perspektivi mogli da vrše pritisak na one koji nisu Bošnjaci", rekao je Dodik naglašavajući da bi problemi migranata mogli da sruše temelje BiH te da Republika Srpska ima jasan stav i neće dozvoliti prihvatne centre na svojoj teritoriji.

"Potrebno je obezbijediti adekvatan smještaj za migrante na području Bihaća, kao i logistiku. Dolazi zima i ne smijemo izgubiti humanitarnu dimenziju, a Republika Srpska je spremna da pomogne u finansiranju centra za migrante u ovom gradu", rekao je Dodik, ističući da Predsjedništvo BiH ne može uraditi ništa jer ne postoji sveobuhvatan plan za rješavanje migrantske krize te da Savjet ministara BiH, iako je to od njega traženo, nikada nije izradio taj dokument.

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, rekao je da Vlada i MUP RS čine sve s ciljem očuvanja bezbjednosti stanovnika Srpske kada je riječ o migrantskoj krizi. Dodao je da Vlada Srpske najozbiljnije u BiH tretira taj problem i da sva Vladina tijela sarađuju na tom planu. 

"Premijer i Vlada se redovno informišu o ovom problemu, koji sada kulminira u Hercegovini, a poznato je da je izražen u Unsko-sanskom kantonu u Federaciji BiH", istakao je Kasipović.      

I Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, rekao je da bi premještanje migranata u Medeno Polje bilo kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srbi koji žive u Drvaru i Bosanskom Petrovcu i oni koji su trenutno u Novom Sadu i Beogradu, a rodom su iz ovih krajeva, organizovaće se i blokirati put Drvar - Petrovac", rekao je Radanović ističući da će sa svojih troje djece biti prvi te da će, osim svih srpskih predstavnika na nivou BiH i FbiH, pozvati i ambasadore zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Inače, Operativna grupa Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak je ponovo predložila da se migrantski centar smjesti u srpsko selo Medeno Polje, a tu ideju predlagali su i ranije nekoliko puta.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da je ideja premještanja migranata u Medeno Polje nesprovodiva te da se radi o odlukama donesenim van čitavog sistema.

"Problem je što nijedna lokalna zajednica ne dozvoljava prihvatni centar na svojoj teritoriji", rekao je Mektić.

I Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca, rekao je da će se građani ove opštine usprotiviti prihvatnom centru za migrante te da će se svim sredstvima boriti protiv toga, a ako bude potrebno izaći će i na ulice i krenuti ka Bihaću.

"Ne vidim logiku da se migrantski centar gradi na napuštenoj farmi, gdje nema struje, vode, kanalizacije, rasvjete ni drugih elementarnih uslova", rekao je Prošić, dodajući da oni iz medija saznaju za odluke Operativne grupe USK te da je evidentno da nema nikakve koordinacije ni sa državnim vlastima ni sa međunarodnom organizacijom.

I Dušica Runić, načelnica Drvara, rekla je da su Drvarčani spremni da stanu rame uz rame s komšijama iz Bosanskog Petrovca kako bi se spriječilo smještanje migranata u Medeno Polje. Ona je naglasila da migranti u BiH nisu tipične izbjeglice, a slično misli i Milan Grbić, načelnik Drinića, koji je rekao da je bezobrazno što se pokušavaju migranti smjestiti u Medeno Polje.

"To ne bi otjeralo samo mještane iz tog sela, već sve srpsko življe oko Bihaća, jer su ugroženi", rekao je Grbić, ističući da nemaju ništa protiv migranata, ali da ne postoje uslovi za njihovo smještanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije