Društvo

Pratite nas na Google news

Srbi proslavljaju 300 godina pravoslavlja u Rijeci

Srbi proslavljaju 300 godina pravoslavlja u Rijeci
Foto: Ilustracija | Srbi proslavljaju 300 godina pravoslavlja u Rijeci
Dragan Sladojević

RIJEKA - Srbi nastanjeni u Rijeci proslaviće idućeg mjeseca jubilarnih 300 godina od dolaska u taj grad.

Organizatori poručuju da je obilježavanje jubileja najveći i najvažniji projekat srpske zajednice u Istri i na Kvarneru od raspada Jugoslavije.
Cilj im je, ističu, da ukažu na činjenicu vjekovnog života Srba odnosno pravoslavaca na ovim prostorima, ali i na dubok trag koji su ostavili u protekla tri vijeka.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, u kojem će učestvovati i Dječije pozorište RS s predstavom "Folklorna magija" te Ženski kamerni hor "Banjalučanke", u sklopu jubileja će, uz ostalo, biti upriličen i naučni skup, liturgija i svečana akademija. 

Obilježavanje jubileja počinje 14. oktobra, kada će u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Nikole u Rijeci biti služena liturgija, a istog dana predviđena je i akademija u Guvernerovoj palači.

Uz to, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biće otvorena izložba "Pravoslavni u Rijeci u 18. stoljeću", koju će posjetioci moći da vide dvije sedmice.

"Pravoslavlje na sjevernom Jadranu u 18. vijeku" naziv je internacionalnog naučnog skupa, koji će biti upriličen na Sveučilištu u Rijeci.
U kulturno-umjetničkom programu, u kojem nastupaju pozorište i hor iz Banjaluke, publici će se predstaviti i beogradsko pozorište "Slavija", ali i Ženska klapa "Kastav" iz istoimenog grada u Hrvatskoj, te HKD Rijeka.

Pritom će gurmani i ljubitelji muzike u jednom riječkom restoranu moći uživati u kulinarskim specijalitetima beogradske "Skadarlije".

Organizatori navode da očekuju brojne goste, uključujući i predstavnike vlasti Srbije i Republike Srpske, a poziv će, kako ističu, poslati i Igoru Radojičiću, gradonačelniku Banjaluke.

Dragiša Laptošević, predsjednik Organizacionog odbora ovog jubileja, rekao je da je Rijeka drugačiji grad od ostalih u Hrvatskoj, te da je za Srbe otvorena po svim pitanjima.

"Očekujemo da će nakon proslave ovog jubileja, čiji je cilj i da se uspostavi kulturni most između Banjaluke, Beograda i Rijeke, ta saradnja nastaviti da se odvija", rekao je Laptošević.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana vjerska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije