Društvo

Srbija plaća nabavku 15 sanitetskih vozila za RS

Srbija plaća nabavku 15 sanitetskih vozila za RS
Foto: N.N. | Srbija plaća nabavku 15 sanitetskih vozila za RS

BANJALUKA, GRADIŠKA, ČELINAC - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pokrenulo je javnu nabavku sanitetskih vozila za 15 lokalnih zajednica, a sredstva za realizaciju su obezbijeđena iz donatorskih sredstava Republike Srbije.

"Saniteti će biti nabavljeni za Istočni Stari grad, Teslić, Čajniče, Kalinovik, Foču, Čelinac, Petrovo, Brod, Bileću, Kostajnicu, Gacko, Ribnik, Gradišku, Kozarsku Dubicu i Novi Grad. Procijenjena vrijednost je oko 1.253.000 KM", istakli su za "Nezavisne" u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Draško Kuprešak, direktor Doma zdravlja Čelinac, istakao je da je Vlada Srbije prepoznala potrebe njihove opštine.

"Mi trenutno raspolažemo sa dva sanitetska vozila i ovo treće vozilo će biti stavljeno na raspolaganje Službi hitne medicinske pomoći s obzirom na činjenicu da smo mi u posljednje tri-četiri godine koncipirali zdravstvenu politiku da naše kompletne ekipe, vozač, ljekar i tehničar, izlaze na lice mjesta kada su u pitanju zadesi drugog stepena, tako da nam je ovo treće vozilo bilo apsolutno neophodno", naveo je Kuprešak te dodao da je ovo vozilo dočekano s velikim olakšanjem. Pojasnio je da će, osim izlaska na hitne medicinske slučajeve, vozilo biti korišteno i za kućne posjete nepokretnim pacijentima ili porodiljama i biće višenamjensko.

"Mi na godišnjem nivou imamo 200-300 kućnih posjeta, tako da će u svakom slučaju ovo vozilo biti veliko olakšanje", rekao je Kuprešak za "Nezavisne".

Mirko Manojlović, v.d. direktora Opšte bolnice Gradiška, koja bi takođe trebalo da dobije jedno vozilo, naglasio je za "Nezavisne" da će ono biti od neizmjernog značaja za ovu zdravstvenu ustanovu.

"Pogotovo u ovom momentu kada je jedino sanitetsko vozilo kojim bolnica raspolaže u kvaru. Prevoz pacijenata iz bolnice na viši referalni nivo, u UKC u Banjaluci ili inostranstvo, koji je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS obaveza bolnice, vršimo u saradnji sa pripadajućim domovima zdravlja - Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, sa kojima smo potpisali ugovore o pružanju datih usluga, ali i tu imamo i vremenskih i tehničkih ograničenja", naveo je Manojlović te dodao da je rukovodstvo Doma zdravlja Laktaši shvativši ovaj problem ustupilo bolnici jedno svoje slobodno vozilo. Kako dodaje, doprinos ove donacije, opremljenog sanitetskog vozila, je neizmjeran, ne samo za ovu bolnicu, nego i za gravitirajuće stanovništvo, potencijalne pacijente, kada je u pitanju pružanje pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge kod hitnih medicinskih stanja i stanja sa teškim komplikacijama, koji se ne mogu u potpunosti zbrinuti u Bolnici Gradiška.

Tatjana Kovačević, direktorica Doma zdravlja Ribnik, rekla je da će ovoj zdravstvenoj ustanovi novi sanitet značiti mnogo jer su dva postojeća vozila stalno u kvaru.

"Ribnik je daleko od Banjaluke. Pacijent treba da dođe do Banjaluke, tako je da s ova dva vozila koja su stara i koja su uvijek u kvaru to veliki problem", zaključila je Kovačevićeva za "Nezavisne".

Sanitetska vozila dobiće:

Istočni Stari grad

Teslić

Čajniče

Kalinovik

Foča

Čelinac

Petrovo

Brod

Bileća

Kostajnica

Gacko

Ribnik

Gradiška

Kozarska Dubica

Novi Grad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije