Društvo

Srednjoškolci put Italije i Španije, osnovci u komšiluk

Srednjoškolci put Italije i Španije, osnovci u komšiluk
Foto: N.N. | Srednjoškolci put Italije i Španije, osnovci u komšiluk

BANJALUKA - Italija, Španija i Francuska su destinacije na koje će ove godine u maju na ekskurzije ići srednjoškolci iz Republike Srpske, a na đačko putovanje će osnovci osmih razreda putovati u Crnu Goru i Srbiju.

Prema riječima direktora škola, učenici svake godine izraze veliko interesovanje za ovo putovanje jer na njemu imaju priliku da obiđu znamenitosti i turistička mjesta na koja do tada nisu išli.

Učenici srednjih škola iz Banjaluke kažu da većinom biraju Italiju i Španiju jer im se te lokacije najviše sviđaju, te da, barem prema pričama kolega koji su već išli, najbolji provod bude na tim destinacijama.

Nada Vulić, direktorica Ekonomske škole iz Banjaluke, kazala je da učenici i ove godine idu u Italiju, i to u gradove Veneciju, Veronu, Rimini, Firencu, Pizu i Montekantini.

"Na ekskurziju će ići 200, ali možda i više učenika. Svake godine interesovanje za putovanje je uglavnom isto, a i prošle godine su se učenici odlučili za Italiju jer putovanje nije naporno, đaci imaju dovoljno vremena i da se odmore i da uživaju, ali i da obiđu neke znamenitosti koje Italija nudi", kazala je Vulićeva.

U Građevinskoj školi Banjaluka kažu da učenici ove godine idu na putovanje na kome će obići Italiju, Francusku i Španiju.

"Đaci su zainteresovani, oko 80 ih se prijavilo za ekskurziju, a cijena je oko 690 KM. Uvijek imamo sličan broj učenika koji idu na ekskurziju, odnosno između 70 i 80 učenika", kazao je za "Nezavisne" Ljuban Bajić, direktor ove škole.

Vladimir Šavija, direktor Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine, istakao je da će na ekskurziju ići oko 200 đaka, koliko je bilo i prošle godine.

"Ide se u Italiju, obezbijeđeno im je sedam polupansiona, a cijena je 789 KM. Prošle godine smo išli na istu rutu jer se pokazala kao lijepa, kvalitetna i funkcionalna ekskurzija sa svim elementima. Oko 90 odsto učenika po generaciji ide na ekskurziju i, nevezano za destinaciju, uvijek ima toliki procenat zainteresovanih - i kada smo išli i u Grčku i Španiju", pojasnio je Šavija.

U Medicinskoj školi u Bijeljini kažu da će đaci njihove škole i ove godine na ekskurziju u Španiju, koja košta 765 KM, te da đaci već osam godina unazad biraju Španiju.

"Početkom godine radi se anketa i budu tri ponude, međutim učenici naše škole već tradicionalno biraju Španiju. Na ekskurziju ove godine, koja će biti 17. maja, ide više od 80 odsto djece", kazala je Milena Jović iz ove škole.

Učenici OŠ "Borisav Stanković" iz Banjaluke će na đačko putovanje ići u Trebinje, ali i u Crnu Goru - u Budvu i Kotor.

"Učenici su zainteresovani, možda po razredu da jedno ili dvoje djece ne idu. Ekskurzija će se izvoditi od 19. do 23. maja, a cijena putovanja je 430 KM. Uglavnom se na istu rutu ide godinama, iako među djecom i roditeljima sprovedemo anketu na početku svake godine", istakao je Rade Krecelj, direktor škole.

Radmila Dakić, direktorica OŠ "Sveti Sava" iz Doboja, kazala je da svake godine veliki broj učenika izrazi zainteresovanost za ekskurzije.

"Učenici naše škole će ove godine ići na putovanje u Budvu, u periodu od 11. do 15. maja, i ide njih 90 odsto", kazala je Dakićeva.

Đaci Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Trebinja će na ovo đačko putovanje u Srbiju od 27. do 31. maja.

"Ekskurzija košta 395 KM i djeca su veoma zainteresovana. Svake godine imamo 95 odsto učenika koji idu na ovo putovanje", kaže Darko Jegdić, direktor ove škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije