Društvo

Srpska djeca u Srebrenici čekaju Trivićevu da krenu u školu

Srpska djeca u Srebrenici čekaju Trivićevu da krenu u školu
Foto: N.N. | Srpska djeca u Srebrenici čekaju Trivićevu da krenu u školu

SREBRENICA - Učenici srpske nacionalnosti Prve osnovne škole iz Srebrenice od danas ne idu na nastavu i neće ni krenuti sve dok Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, ne posjeti našu školu, kazao je za "Nezavisne" Aleksandar Mlađenović, predstavnik roditelja učinika srpske nacionalnosti.

Prema njegovim riječima, djeca bojkotuju nastavu jer je Ministarstvo prosvjete i kulture RS ignorisalo njihove zahtjeve na sastanku u vezi s problemima u ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Mi kao roditelji srpskih đaka nezadovoljni smo što na sastanak koji je bio u utorak s resornom ministarkom nije pozvan i naš predstavnik da iznese naše stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtjevi", kazao je Mlađenović.

Ističe da su od Ministarstva tražili da zaštiti i njihovu djecu, kojoj se prijeti na razne načine, najviše preko društvenih mreža, te ih nazivaju i fašistima. Od resornog ministarstva zatraženo je da stane u zaštitu srpske djece i garantuje im bezbjedno pohađanje nastave.

"Ostali smo pri tome da sačekamo da ministarka dođe u Srebrenicu, da porazgovara s nama i uvaži naše zahtjeve. Onda će naša djeca da krenu u školu", istakao je Mlađenović.

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenica, kazao je za "Nezavisne" da je pričao s roditeljima srpske nacionalnosti i savjetovao im da djecu puste da idu u školu, a da nadležni nađu način da prevaziđu problem. Međutim, kada su svi roditelji bili odlučni da u školu njihova djeca neće ići dok ministarka ne dođe u Srebrenicu, on ih je odlučio podržati.

"Roditelji ističu da ih sam odnos Ministarstva prema njihovom problemu nije zadovoljio. Oni su očekivali žustriju osudu prema onima koji su prijetili srpskoj djeci i iz tog razloga je ovaj revolt prouzrokovao bojktom nastave", kazao je Grujičić i dodao da je glavni zahtjev roditelja da Trivićeva dođe u Srebrenicu, da posluša i njihove sugestije i da pokušaju naći zajednički jezik.

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica, potvrdio je za "Nezavisne" da većina djece srpske nacinalnosti nije danas došla na nastavu.

"Stotinak djece nije bilo na nastavi", kazao je Jovanović. Dodao je da imaju informaciju da bi Trivićeva školu trebalo da posjeti u ponedjeljak i razgova s roditeljima.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS danas je saopšteno da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i da neće dozvoliti da djeca budu predmet političkih zloupotreba.

"Pozivamo nadležne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost lica koja su putem komentara na društvenim mrežama i putem pojedinih medija iznosila prijetnje učenicima srpske nacionalnosti", rekli su u Ministarstvu.

Podsjetimo, fotografija grupe srpskih učenika iz Srebrenice obučenih u tradicionalne srpske narodne nošnje s uzdignuta tri prsta, u čijoj pozadini je srpska trobojka i natpis "braća četnici" ranije je objavljena na društvenoj mreži Instagram na profilu jednog od učenika škole. Predstavnici srpskih političkih partija, udruženja proisteklih iz rata i Grujičić osudili su svaki vid napada na učenike i zloupotrebu djece u političke svrhe povodom, kako su naveli, bošnjačke hajke na srpsku djecu putem društvenih mreža i nekih medija, koji su ih nazvali fašistima zbog obilježavanja školske slave Svetog Save, ocjenivši i da je neprihvatljivo uvlačiti školu u nešto što se nije ni desilo u njenim prostorijama. Nakon toga, verbalno je u tom mjestu napadnuta djevojčica koja je nosila hidžab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije