Društvo

Srpska i Srbija potpisale Sporazum o saradnji u digitalnim transformacijama

Srpska i Srbija potpisale Sporazum o saradnji u digitalnim transformacijama
Foto: Srna/Arhiva | Srpska i Srbija potpisale Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Jovanović potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije.

Rajčević je naveo da ovaj sporazum obuhvata nekoliko segmenata u oblasti digitalne transformacije, među kojima i informacionu bezbjednost u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa i drugog.

"Sporazum predstavlja sinhornizaciju napora Srpske i Srbije u oblasti digitalne transformacije, a cilj nam je da se i Srpska kreće u pravcu razvoja ove oblasti kako to radi Srbija", rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja Sporazuma.

On je pojasnio da je Sporazum detaljnija razrada Memoranduma o naučnotehnološkoj saradnji, koji su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine na zajedničkoj sjednici u Beogradu.

"Sve što je Vlada Srbije radila u prethodnom periodu pod rukovodstvom premijera Ane Brnabić u domenu digitalne transformacije je nešto čemu treba i mi u Republici Srpskoj da težimo, a to je prije svega izgradnja sistema elektronske uprave, gdje Vlada Srbije već ima bogato iskustvo", rekao je Rajčević.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj sporazum potpisan danas kada se obilježava Dan Republike.

"Ima određene simbolike u tome, jer Srpska slavi 28. rođendan, te je ovo znak da idemo u pravom pravcu razvoja digitalne transformacije, koju ćemo paralelno raditi sa reformskim procesima u visokom obrazovanju", rekao je Rajčević.

Jovanović je istakao da su ideja i koncept digitalne transformacije u prethodne dvije godine u Srbiji doveli do razvoja velikog broja informacionih sistema i sistema elektronske uprave.

"Svesni da imamo još puno da radimo da bismo podigli sistem elektronske uprave u Srbiji na nivo na koji želimo, a istovremeno ostvarujući rezultate transformacija javne uprave u efikasan servis za građane, Vlada Srbije je odlučila i da pokrene program razmene znanja u oblasti digitalne transformacije `Srbija digitalizuje`", rekao je Jovanović.

On je naveo da je cilj tog programa da se znanja i ekspertize koje je Srbija stekla u protekle dvije godine u ovoj oblasti stave na raspolaganje zemljama u regionu, ali i šire.

"Prva potpisnica u okviru ovog programa je Srpska, te se nadamo da će vrlo brzo kroz digitalnu transformaciju i razvoj usluga elektronske uprave dostići nivo koji radimo u Srbiji", rekao je Jovanović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije