Društvo

Srpska slavi Dan boraca Republike Srpske

Srpska slavi Dan boraca Republike Srpske
Foto: Velibor Tripić | Srpska slavi Dan boraca Republike Srpske

BANJALUKA - Republika Srpska danas obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske, istakao je da su Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simboli slobodarskih težnji srpskog naroda i iskonske želje da organizuju društvo i državu koji će biti zasnovani na pravu i pravdi u kojima će svi imati život dostojan čovjeka.

Dodik je rekao za da ovaj datum po ko zna koji put potvrđuje da su srpski narod i srpska vojska uvijek bili na pobjedničkoj strani, boreći se za slobodu, istinu i pravdu, bez obzira na svu žrtvu i veoma visoku cijenu koju su plaćali.

"Mi smo narod istine i pravde. Uvijek smo znali šta branimo i šta čuvamo. Nikada nismo otimali tuđe, ali ne damo svoje i zato smo u svakom ratu bili na pobjedničkoj strani jer pravda i istina uvijek pobjeđuju. Ali svjetski moćnici su nam uvijek crtali karte i oduzimali našu terotoriju. Istorija se stalno ponavlja, pa tako i danas, u miru, hoće da nam otmu šume, poljoprivredna zemljišta, rijeke, jezera, rude... Ali, nema tog pregovaračkog stola za kojim ćemo ustuknuti i dati ono što je životima srpskih heroja odbranjeno", poručio je Dodik.

Radovan Višković, premijer RS, čestitao je Dan boraca Republike Srpske i istakao da se njegovim obilježavanjem odaje dužna počast svim borcima koji su tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata dali doprinos u odbrani srpskog naroda na prostoru današnje BiH.

"Neizmjerno smo ponosni na našu slavnu prošlost. Trajna, moralna obaveza i dužnost cijelog društva jeste da gajimo kulturu sjećanja na našu borbu i da tako održavamo uspomenu na one koji više nisu među nama", naglasio je Višković.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Srpske Radanu Ostojiću i svim bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske 14. februar – Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, te istakao da je slobodarski srpski narod kroz istoriju težio slobodi, istini i pravdi i da je u toj borbi dao ogromnu žrtvu.

"Dan boraca Republike Srpske je prilika da se prisjetimo svih hrabrih i časnih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske i odbrani interesa i slobode srpskog naroda na ovim prostorima", naveo je Stevandić.

On je istakao da je ovo prilika da se iskaže dužna zahvalnost i poštovanje prema svim borcima koji su dali svoj život ili dijelove tijela za slobodu Republike Srpske i pravo srpskog naroda na život dostojan čovjeka.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, poručila je da je obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika je da se s posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću setimo svih heroja koji su kroz istoriju branili svoja vekovna ognjišta, poručila je

Naime, Centralno obilježavanje biće održano u Višegradu, a u manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cvijeće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni vijenci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije