Društvo

Šta čini razliku? Funkcionalna i nefunkcionalna porodica

Šta čini razliku? Funkcionalna i nefunkcionalna porodica
Foto: Ustupljena fotografija | Šta čini razliku? Funkcionalna i nefunkcionalna porodica

​“Porodica simbolizuje čovjekove najdublje snove i strahove. To su snovi o ljubavi, intimnosti, stabilnosti, sigurnosti i zaštiti, ali i strahovi od napuštanja, gubitka i neuspjeha” (Segal, 1983). Porodica je nerazdvojan pratilac ljudskog društva i čovjekovog postojanja, ona je mnogo više od jednostavnog zbira svih njenih članova. Svaka porodica je manje ili više (ne)funkcionalna.

Na žalost, nefunkcionalna porodica je često okidač za nasilje u porodici a iz podatka Viktimološkog društva Srbije prema kojem je svaka četvrta žena na Balkanu žrtva nasilja u porodici, vidimo koliko je potencijalno nefunkcionalnih porodica.

Uopšte, koncept funkcionalnosti porodice nije jasno definisan. Funkcionalno se uglavnom odnosi na dostizanje porodičnih ciljeva, koje porodica postavlja, kao što su sistemi vrijednosti, prilagođavanje životnim ciklusima i zadovoljenje ekonomskih potreba. Nefunkcionalnost, sa druge strane podrazumjeva neispunjavanje potreba članova porodice i pojavu simptoma i nezadovoljstva svih članova ne samo nasilja. Jedan član može preuzimati veći teret od drugih i izražavati više simptoma. 

Od čega se sastoji (ne)funkcionalnost?

Osnovne dimenzije porodičnog funkcionisanja podrazumjevaju komunikaciju, porodične uloge, emocionalnu atmosferu i privrženost, kontrolu ponašanja, granice, nošenje sa krizama i promjenama, te rješavanje problema. 

Kako da Vam znanje o ovim dimenzijama olakša život?

Kako bismo pomogli u izgradnji funkcionalnih porodičnih odnosa a time i zadovoljstvu i zdravlju naših građana, organizovali smo besplatnu psihološku radionicu koja se održava 01.12.2023. godine u 19:00 sati. Realizacija je omogućena zahvaljujući partnerskoj saradnji Društva psihologa Republike Srpske i Fondacije za porodicu koji su pokrenuli internet platformu za pružanje psiholoških usluga. Registracija je dostupna na ovom linku:

https://psychocare.live/auth/sign-up

Tu je i link same radionice, za koju je potrebno da se prijavite (besplatno):

https://psychocare.live/groupclass/detail/-ta-to--ini-razliku----funkcionalna-i-nefunkcionalna-porodica

"Cilj mi je da ovu temu svedem na primjenjiv nivo, da motivišem na interakciju i razmjenu, ali i da ih podstaknem da svaku dimenziju analiziraju u svom kontekstu. Dobiće i informacije gdje mogu potražiti pomoć, u slučaju potrebe. Biće mnogo primjera iz prakse. Ove teme su tabu, rijetko o njima pričamo, a uvelike oblikuju naš život, a da toga nismo ni svjesni,“ rekla je Milica Marinčić, psiholog i psihoterapeut pod supervizijom organizator radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije