Društvo

Šta donosi Program bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2019-2022.

Šta donosi Program bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2019-2022.
Foto: Velibor Tripić | Šta donosi Program bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2019-2022.

BANJALUKA - Moguće je smanjiti broj mrtvih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj, ali i godišnje uštedjeti 13,6 miliona maraka, odnosno 68 miliona KM do 2023. godine.

To su i neki od planova koji se spominju u Programu bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2019-2022. godine, a koji je nedavno usvojila Vlada RS. U programu se upozorava da je u proteklih pet godina 679 lica poginulo, 3.298 je teško, a 12.285 je lakše povrijeđeno na putevima u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je zbog tih posljedica izgubila 431.173.603 marke. Ovaj iznos predstavlja 13,5 odsto ukupno usvojenog budžeta Republike Srpske za 2017. godinu", ističe se u programu.

Kako se dodaje, potencijalne uštede od oko 68 miliona KM do 2023. godine (odnosno 13,6 miliona KM godišnje), mogle bi biti mnogo bolje iskorištene kroz investiranje u unapređenje postojeće infrastrukture, unapređenje bezbjednosti saobraćaja, zdravstvo, obrazovanje ili neku drugu oblast.

"To bi doprinijelo opštem, privrednom i društvenom razvoju Republike Srpske", naglašava se u programu, koji je u posjedu "Nezavisnih".

Utvrđeno je da, za početak, najviše napora treba uložiti na formiranje lokalnih savjeta za bezbjednost saobraćaja u svim gradovima i opštinama u RS.

Jedna od predviđenih mjera jeste i upravljanje visokorizičnim dionicama, a precizirano je, između ostalog, i po kojim kriterijumima treba kažnjavati vozače.

"Edukacija, preventivne i represivne aktivnosti usmjerene na korisnike puta treba da se više oslanjaju na istraživanje postojećeg stanja, odnosno precizno utvrđivanje ciljanih grupa za svaku od aktivnosti. Na taj način se postižu najbolji efekti i koristi za društvenu zajednicu", piše u programu.

Ili, budimo praktičniji - u narednim godinama je, primjera radi, planirana provjera bezbjednosti saobraćaja na svim postojećim putevima u RS. Osim toga, nadležni će raditi i na poboljšanju identifikovanih opasnih mjesta. Kao cilj su sebi zadali i podsticanje uvoza bezbjednijih i ekološki prihvatljivijih vozila. Žele i unaprijediti kontrolu brzine.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je riječ o programu koji definiše niz aktivnosti, a čiji je cilj da se smanji broj nezgoda i broj stradalih.

"Svakako, da bi se program realizovao, potrebna su određena sredstva. Bez ulaganja nema ni bezbjednosti saobraćaja", naveo je Radović za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, kada je riječ o nizu parametara, pomaci su već vidljivi.

"Recimo, za prošlu godinu izvještaj MUP-a RS govori da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda. Ipak, u 2017. godini imali smo da je brzina bila uzrok 54 odsto saobraćajnih nezgoda s poginulim, a u 2018. je to bilo 44 odsto", rekao je Radović. Međutim, ne bi se to moglo reći i za broj saobraćajnih nezgoda, kojih je u 2017. godini u RS bilo 9.637, a lani je zabilježeno povećanje.

"U 2018. godini dogodilo se 10.369 saobraćajnih nezgoda", rekli su za "Nezavisne" iz MUP-a RS.

Crni bilans u proteklih pet godina na putevima u RS

Poginulih  679
Teško povrijeđenih  3.298
Lakše povrijeđenih          12.285

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije