Društvo

Pratite nas na Google news

Šta kažu meteorolozi: Kakva nas zima očekuje?

Šta kažu meteorolozi: Kakva nas zima očekuje?
Foto: Ilustracija | Šta kažu meteorolozi: Kakva nas zima oočekuje?
N.N.

SARAJEVO - Zima u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebalo bi da bude toplija u odnosu na prosjeĉnu zimsku temperaturu (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura očekuje se u januaru, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 odsto.

Nadolazeća zima u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebalo bi da bude nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebalo bi da budu približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom periodu (1. decembar 2019. - 29. februar 2020.) očekuju se i prodori hladnijih vazdušnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature od prosječnih.

Očekivani broj dana u kojima će temperatura biti ispod 0 stepeni u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature, na dugi vremenski period je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebalo da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne količine padavina trebalo bi da budu približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze, prenosi "N1".

Tokom prognoziranog perioda nisu isključeni duži periodi bez padavina kao i kraći periodi sa većom količinom padavina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije