Društvo

Šta su sve bh. građani pokušali da prokrijumčare

Šta su sve bh. građani pokušali da prokrijumčare
Foto: ilustracija | Šta su sve bh. građani pokušali da prokrijumčare

BANJALUKA - Bokser, šoker, čamac na naduvanje, te med za potenciju i sredstvo za potenciju kamagra, samo su neke od stvari koje su oduzete prošle godine u BiH ili na graničnim prelazima, potvrdili su za "Nezavisne novine" u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"U Zenici su prošle godine privremeno oduzete teleskopska palica, bokser, šoker i šuriken ukupne vrijednosti 1.365 KM, dok je u Sarajevu oduzeto 50 komada meda za potenciju od 240 grama, koje koštaju 1.500 KM", istakli su iz UIO za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, osim već navedenih stavki, u Bijeljini je oduzeto 25 čamaca na naduvavanje za četiri osobe sa pumpom i veslima u vrijednosti od 17.500 KM.

"Na graničnom prelazu Karakaj oduzeto je 600 pakovanja po sedam komada sredstva za potenciju kamagra 100 mg Oral Jelly, u vrijednosti od 21.000 maraka", kazali su u UIO.

Najvrednije na ovom spisku je oduzeto na graničnom prelazu Ljubuški, i to mašina za pakovanje cigareta sa pripadajućim dijelovima, čija je vrijednost iznosila čak 170.000 KM.

Kada su u pitanju vrednije stvari, u Orašju je oduzeto osam gusjenica za ATV Camso x45, čija je vrijednost 24.000 KM, te prateći adapter za postavljanje gusjenica vrijedan 1.400 KM.

"Na aerodromu u Sarajevu oduzet je 51 komad stomatološkog materijala i opreme, ukupne vrijednosti 3.790 KM", ističu u UIO.

Tako su spriječeni i pokušaji krijumčarenja stvari, kao što su kertridž za tetoviranje, kovane ograde, te 110 bočica sredstva za botoks, čija je vrijednost iznosila 13.200 KM. 

Na graničnim prelazima oduzeti su i rezervni dijelovi za mašinu za proizvodnju prediva, te prah - hemikalija za njeno čišćenje, kao i morska riba, mašina za sladoled.

Kada se radi o proceduri nakon oduzimanja robe, kako navode iz UIO, u skladu sa nadležnostima Sektora za sprovođenje propisa, protiv lica od kojih je ona privremeno oduzeta, shodno prekršajnom zakonodavstvu, pokreću se prekršajni postupci pred nadležnim sudom.

Kazne se kreću u rasponu od 200 do 200.000 KM, u zavisnosti od vrste prekršaja i lica koje je počinilo prekršaj. Tako će se, prema Zakonu o carinskim prekršajima BiH, novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 70.000 KM kazniti za prekršaj pravno lice ili drugo lice ako preko graničnog prelaza unese ili iznese, odnosno pokuša unijeti ili iznijeti skrivenu robu.

Osim toga, i Krivični zakon BiH je za krivično djelo krijumčarenje odredio novčane kazne ili kaznu zatvora do čak 10 godina, a u zavisnosti od toga koja je težina krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije