Društvo

Stabilno stanje trudnice oboljele od morbila

Stabilno stanje trudnice oboljele od morbila
Foto: N.N. | Stabilno stanje trudnice oboljele od morbila

BANJALUKA, DOBOJ - Stanje hospitalizovane trudnice u Opštoj bolnici u Doboju sa kliničkom slikom morbila je stabilno, kazala je danas Svjetlana Adžić, infektolog ove bolnice.

Ona je potvrdila da su u utorak primili dvadesetdvogodišnju trudnicu iz Modriče sa kliničkom slikom morbila i da je laboratorijska potvrda u toku.

"Njeno zdravstveno stanje trenutno je stabilno i trenutno nemamo drugih pacijenta hospitalizovano zbog morbila", dodala je Adžićeva za "Nezavisne".

U Institutu za javno zdravstvo RS kazali su da trenutno nemaju novih zvanično potvrđenih oboljelih od morbila te da je do sada potvrđeno pet slučajeva.

Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kazao je da su se tokom januara i februara u ovom kantonu pojavila tri slučaja morbila, a radi se o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle.

Iz Zavod za javno zdravstvo FBiH kazali su da je od početka godine prijavljeno devet slučajeva pacijenata oboljelih od morbila.

 "Od početka godine na području FBiH zabilježeno je devet slučajeva, a samo jedan je potvrđen u referentnoj laboratoriji UKC Sarajevo sredinom februara", kazali su iz Zavoda.

Prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu zabilježena su četiri slučaja morbila, zbog čega je proglašena epidemija u tom gradu.

Ljekari iz Instituta za javno zdravstvo upozorili su da je procenat 95 odsto vakcinisanih stanovnika solidan ili zadovoljavajući za kolektivni imunitet, usljed kojeg ne bi trebalo doći do epidemije.

Upozoravaju da je, nažalost, u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija u RS te da je pojačano djelovanje "antivakcinalnog lobija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije