Društvo

"Stan na dan" puni samo kasu vlasnika

"Stan na dan" puni samo kasu vlasnika
Foto: N.N. | "Stan na dan" puni samo kasu vlasnika

BANJALUKA - Pred zimske praznike izdavanje "stana na dan" je u ekspanziji u RS, a kako ova oblast još nije regulisana zbog neusklađenosti Zakona o turizmu i Zakona o doprinosima, mnogi u ovome vide brzu zaradu.

Na taj način vlasnici izbjegavaju plaćanje poreza i boravišne takse te postaju nelojalna konkurencija legalnim preduzetnicima, zbog čega su oni reagovali.

"Nelegani apartmani nisu obavezni da izdaju fiskalne račune, gosti sami idu u policiju da prijave boravak, što dokazuje da niko od tih vlasnika ne plaća boravišnu taksu. Pored PDV-a, gostima naplaćuju i boravišnu taksu, a kategorizaciju na sajtovima vlasnici određuju samovoljno", ističe se u dopisu vlasnika legalnih apartmana, koji navode da su se na više adresa nadležnih obraćali ovim povodom, ali nisu dobili odgovore da je zakon isti za sve.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, ističe da podzakonska akta nisu završena.

"Još Zakon o doprinosima ne prepoznaje tu kategoriju ljudi da ih kategoriše kao preduzetnike, preduzetnici imaju obavezu da plaćaju doprinose, što Zakon o turizmu nije definisao, tako da je došlo do neusklađenosti ta dva zakona i sad je pokrenuta inicijativa da se izmjenom usklade ova dva zakona da bismo mogli regularno da poslujemo", ističe Barašin.

Ističe da je u Banjaluci minimalno 900 nelegalnih kreveta koji se izdaju kao "stan na dan", dok je 1.990 registrovanih.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje, rekao je za "Nezavisne" da imaju problem sa sivom zonom smještaja te da imaju legalnih 1.500 ležajeva što se tiče hotela, motela i prenoćišta, dok je nelegalnih između 900 i 1.000.

"Skoro da su se izjednačili oni koji su legani i oni koji su u sivoj zoni. Najbolje rješenje bi bila turistička inspekcija, koju nemamo u RS niti u BiH, za šta smo u Inspektoratu RS i pokrenuli inicijativu", rekao je Radić i dodao da raste broj registrovanih, ali i neregistrovanih noćenja.

Prilikom kontrola ovakvih stanova inspekciji su se pojedini pravdali da u njima borave bliski srodnici, a u manjem broju su priznali da iznajmljuju smještaj, ali da nisu informisani o uslovima za obavljanje te djelatnosti.

"U slučajevima gdje je utvrđeno obavljanje djelatnosti fizičkim licima izricane su novačne kazne", kažu u Inspektoratu RS.

Napomenuli su da je novim Zakonom o ugostiteljstvu propisano da pojedine ugostiteljske usluge može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik.

Zakonom je predviđeno da će u roku od godinu dana biti doneseno niz podzakonskih akata koji će preciznije definisati pojedinačna pitanja.

Prihod od izdavanja u zakup ili podzakup pokretne i nepokretne imovine ima karakter dohotka od kapitala. Iz Poreske uprave RS kažu da se na ostvareni dohodak plaća porez po stopi od 10 odsto, a osnovica za oporezivanje je dohodak ostvaren davanjem u zakup koji se dobija kada se od ukupnog prihoda odbiju normirani troškovi u visini od 20 odsto od tog prihoda.

"U prvih devet mjeseci 2017. naplaćeno je 6,75 miliona KM poreza na dohodak od kapitala", kažu iz Poreske uprave RS te ističu da oni ne vode posebne evidencije vlasnika koji stanove izdaju na dan ili duži period.

Dodaju da je uočen rastući trend izdavanja stanova na dan, a i ova oblast bi trebalo da se iz sive zone uvede u legalne tokove.

Jedan od vlasnika "stana na dan" kaže da živi u porodičnoj kući, a od prihoda ostvarenih izdavanjem stana turistima uspijeva solidno da zaradi.

Cjenovnik za "stan na dan" (jedno prenoćište)

  • 40-80 KM - Banjaluka
  • 50 KM - Bijeljina
  • 50 KM - Doboj
  • 30 KM - Prijedor

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije