Društvo

Stanare i Tešanj povezivaće asfalt, a ne makadam

Stanare i Tešanj povezivaće asfalt, a ne makadam
Foto: N.N. | Stanare i Tešanj povezivaće asfalt, a ne makadam

STANARI - Skoro četvrtinu vijeka nakon završetka prošlog rata u BiH, najmlađa lokalna zajednica u RS i federalna opština Tešanj umjesto makadamskim povezaće se asfaltnim putem dugim 8,2 kilometra.

Naime, predstavnici opštine Stanari i JP "Putevi RS" potpisali su sporazum o izgradnji puta Tedin Han - Križ, vrijednost projekta je 6.561.000 KM, radove će sa 1,5 miliona KM finansirati opština, a ostatak JP "Putevi RS".

"Ono što preostaje jeste da opština Stanari riješi imovinsko-pravne odnose, da nam dostavi dokaz da su riješeni, nakon toga JP će podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i sprovesti postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača i izabrati stručno-tehnički nadzor", kaže Nenad Nešić, v.d. direktora "Puteva RS".

Imovinsko-pravni odnosi se već rješavaju, poručuju iz lokalne uprave, radi se etapno, dionicu po dionicu.

"U toj eksproprijaciji zemljišta zasad nemamo ništa sporno, nego je dosta spora procedura. Imamo tri katastarske opštine, a to su Cerovica, Ostružnja Donja i Stanari. Već smo završili Stanare i ide u proceduru isplata zemljišta... I ta očišćena dionica biće uvedena u posao", izjavio je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Do kraja godine trebalo bi da bude izabran izvođač radova, koji bi onda na proljeće upalio radne mašine, a do tada će ne samo mještani, nego i lokalni funkcioneri biti primorani da se truckaju makadamom.

"Kao stanovnik Ostružnje Donje, jedne od tri MZ kroz koje prolazi taj regionalni put, koristim ga, ne mogu reći svakodnevno, ali veoma često", priča Denis Stevanović, zamjenik načelnika.

"Znate šta su udarne rupe? Mi čitav život tako živimo. Oni koji nisu na tom terenu, ne znaju šta to znači. Kada nemate komunikacije, ne možete raditi. Ja sam privrednik i možda najbolje znam kolika je kočnica kada morate obići nekoliko desetina kilometara da biste izbjegli tu našu ravnu cestu", priča Vlado Cvijanović iz Cerovice.

To što će za izgradnju regionalnog puta biti utrošena kreditna sredstva ne smeta ni vlasti, ali ni opoziciji.

"To je kapitalna investicija i ako ćemo olakšati život građanima i ako ćemo imati bolju vezu sa sjedištem opštine Stanari, onda se sigurno isplati", smatra Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

"Biće brža i bolja komunikacija s centrom opštine, a i orijentacija prema autoputu, koji je na petnaestak kilometara od Stanara", kazao je Goran Jerinić, narodni poslanik iz Stanara (SNSD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije