Društvo

Stanetić: U centru podaci o 330 oboljelih od rijetkih bolesti

Stanetić: U centru podaci o 330 oboljelih od rijetkih bolesti
Stanetić: U centru podaci o 330 oboljelih od rijetkih bolesti

BANJALUKA - U Centru za rijetke bolesti Republike Srpske registrovano je 130 različitih rijetkih oboljenja, a postoje podaci o 330 lica oboljelih od rijetkih bolesti, saopštio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Mirko Stanetić.

"Riječ je o relativno malom broju bolesnika koji su izuzetno zahtjevni u dijagnostičkom i terapijskom smislu", izjavio je Stanetić na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom 28. februara - Međunarodnog dana rijetkih bolesti.

On je rekao da je potrebno podržati oboljele da se ispravno dijagnostikuju i liječe, ali da ih podrži i cijelo društvo.

Stanetić je poručio da zdravstveni sistem Republike Srpske treba da brine o oboljelima od rijetkih bolesti.

On je podsjetio da je 2014. godine donesen Program za zbrinjavanje rijetkih bolesti, a zatim je uslijedila humanitarna akcija.

"Nakon toga formiran je Centar za rijetke bolesti u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, te formirana Komisija koja upravlja načinima dijagnostike i liječenja bolesnika sa rijetkim bolestima", dodao je Stanetić.

Šef Centra za rijetke bolesti i nacionalni koordinator za rijetke bolesti Republike Srpske Nina Marić rekla je da se rijetke bolesti najčešće otkrivaju u dječijem uzrastu, te da je za 80 odsto rijetkih bolesti utvrđeno genetsko porijeklo.

Marićeva je istakla da se najvećim dijelom u Klinici za dječije bolesti radi na prevenciji rijetkih bolesti sprovođenjem ekstenzivnih skrining programa na rano otkrivanje, odnosno dijagnostiku rijetkih bolesti.

Zamjenik predsjednika Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske Anđelka Stupar rekla je da Savez u posljednje dvije godine intenzivno radi na širenju svijesti u javnosti o rijetkim bolestima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije