Društvo

Stanivuković o Domu "Rada Vranješević": Stanje zabrinjavajuće

Stanivuković o Domu "Rada Vranješević": Stanje zabrinjavajuće
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Stanivuković o Domu "Rada Vranješević": Stanje zabrinjavajuće, utvrditi odgovornost

BANJALUKA - Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, predložio je da se na narednoj sjednici Skupštini Grada raspravlja o stanju u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" ili da se na ovu temu organizuje posebna sjednica.

Imajući u vidu činjenicu da su se u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" proteklih mjeseci dogodili slučajevi zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja, ali i pokušaj samoubistva jedne štićenice, Stanivuković kaže da nadležni treba da odgovaraju.

"Stanje je zabrinjavajuće. Mnogo toga se desilo u Domu, ispostavilo se da se o svemu dugo ćutalo, a pojedini su snoslili odgovornost tek nakon pritiska javnosti", rekao je Stanivuković.

Istakao je da se grad, iako nema nadležnosti u Domu, uključio u ovaj slučaj, te, između ostalog, uputio apel institucijama i istovremeno zatražio informacije od Centra za socijalni rad.

"Takođe, imali smo i prijedlog da se o tome razgovara na Narodnoj skupštini Republike Srpske. To se nije desilo, zato predlažem da se o zaštiti djece i stanju u Domu razgovara i u Skupštini grada, jer je ovo i te kako važna tema za Banjaluku", rekao je on.

Apelovao je na sve nadležne institucije da reaguju, ispitaju slučaj i kažne odgovorne.

"Dom je na teritoriji našeg grada, ne možemo da žmirimo na ono što se dešava u Banjaluci. Javnost mora da zna šta se dešava sa štićenicima, na koji način se brinu o njima i koji su naredni koraci kako se ovakve stvari nikada više ne bi ponovile", istakao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije