Društvo

Starac ne može bez bicikla ni na minusima

Starac ne može bez bicikla ni na minusima
Foto: Zlatan Čekić | Starac ne može bez bicikla ni na minusima

SANSKI MOST - Hladno vrijeme i niske temperature nisu prepreka za 88-godišnjeg Daneta Barića iz Sanskog Mosta da svakodnevno na biciklu prelazi razdaljinu od preko dvadeset kilometara.

Barića je moguće na njegovom omiljenom prevoznom sredstvu susresti svakog jutra, bez obzira na godišnja doba, kako od Sanskog Mosta vozi do rodnog sela Kijeva i natrag.

Ovaj simpatični starac kaže kako u samom gradu posjeduje stan, a u Kijevu kuću, te se njegov život odvija na toj relaciji.

"Živim sam i vodim brigu o sebi. Bez bicikla nikako ne mogu, nekako imam osjećaj da bi moj život stao i da bih se predao da mi nije njega. Zima nije problem, dobro se obučem, stavim kapu i rukavice i na put", objašnjava Barić.

Izračunao je da godišnje biciklom prelazi put od oko 8.000 kilometara, a to ga, kako kaže, održava vitalnim i zdravim. Dodaje kako bi bicikl kao prevozno sredstvo svakome preporučio, starima i mladima, te preporučuje da budu što više u pokretu i da su fizički aktivni. Što manje ležanja, naročito po danu, Barićev je recept za dugovječnost.

"Mladima bih preporučio da se bave sportom, da ne sjede cijeli dan u zagušljivim kafićima ili ispred onih njihovih kompjutera. Kasnije će imati kada da se kaju, kad ih budu stigle bolesti", kaže ovaj simpatični starac. Priznaje da se njegov bicikl sporo kreće, te da, možda, često usporava druge učesnike u saobraćaju i ponekad stvara probleme.

Ipak, kaže da svi moraju biti strpljivi, što ponekad nije tako, pa je u sedam navrata doživio saobraćajne nezgode, na svu sreću bez većih posljedica. Barić je slovenački penzioner, a u Sloveniji je proveo nekoliko decenija radnog vijeka. Prisjeća se kako je davne 1951. godine s 15 godina došao u Ljubljanu i tamo se zaposlio, te zaradio zasluženu penziju koju sada uživa u rodnom gradu. Iako ga prijatelji i poznanici savjetuju da se kane bicikla, jer može u poznim godinama života biti opasno po njega, Barić kaže da će vrijeme na svome omiljenom prevoznom sredstvu provoditi sve dok ga zdravlje i kondicija budu služili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije