Društvo

Stari zbog pandemije skromno obilježili svoj dan

Stari zbog pandemije skromno obilježili svoj dan
Foto: Dražan Pozderović | Stari zbog pandemije skromno obilježili svoj dan

BANJALUKA, SARAJEVO - Stari građani BiH juče su obilježili svoj dan - Međunarodni dan starih, koji je zbog virusa korona proslavljen u nešto skromnijem, ali ipak svečanom ambijentu.

Međunarodni dan starih, koji se od 1991. proslavlja 1. oktobra svake godine, obilježen je juče širom BiH, uz pojačane epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja kovida-19, a stari su ga proveli uz pjesmu, svečani ručak, ali i preventivne zdravstvene preglede.

Dan starih u Banjaluci juče je proslavilo 169 korisnika Doma penzionera, kojima je poslužen svečani ručak, a zabavljao ih je hor "Lira".

"U restoranu gdje je poslužen svečani ručak stolovi su bili razmaknuti na sigurnu udaljenost, a mogla su da sjednu po dva korisnika. Osim toga, za njih je pjevao hor 'Lira'", rekla je za "Nezavisne" Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka.

Dodala je da su pripremili i pano na kojem su izložene zajedničke fotografije korisnika sa druženja koja su organizovana svake srijede ispred ovog doma.

Proslavu je organizovao i Gerontološki centar Banjaluka, u kojem živi 331 korisnik, a Vinko Lolić, direktor ovog centra, rekao je da su kao i svake godine na ovaj dan priredili prikladnu proslavu, na kojoj su predstavljeni likovni i ručni radovi korisnika.

"Ove godine, slijedeći sve preventivne mjere nadležnih institucija, nismo u prilici da organizujemo gostovanja pjevačkih grupa i ansambala", rekao je Lolić.

Dodao je da su za svoje korisnike organizovali i besplatno mjerenje pritiska i nivoa šećera u krvi.

Mirjana Janković, radni terapeut u Gerontološkom centru Banjaluka, kazala je da je u ovom centru juče predstavljena knjiga korisnice Slavice Pejaković "Dolina leptira", te da je ovo druga knjiga ove pjesnikinje.

"Čini mi se da smo se ove godine za 1. oktobar pripremali sa više entuzijazma i ljubavi nego ranijih godina. U pripremama su učestvovali svi zaposlenici, uključujući i direktora, kao i naši korisnici", rekla je Jankovićeva.

Ljekari Doma zdravlja Bijeljina juče su za svoje sugrađane treće životne dobi organizovali preventivne preglede u prostorijama Udruženja penzionera u ovom gradu.

Anes Begović, direktor Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, u razgovoru za "Nezavisne" je rekao da su zbog epidemiološke situacije proslavu 1. oktobra odlučili organizovati u prostorijama ovog doma, uz svečani ručak.

"Proslava će biti nešto skromnija. Poslužili smo korisnicima svečani ručak i kolač, porazgovarali s njima u nadi da ćemo, kada se situacija smiri, moći pozvati goste ili otići na izlet", kazao je Begović.

U Populacionom fondu UN-a (UNFPA) pozvali su domaće i međunarodne aktere da se aktivno uključe u promovisanje zdravog i aktivnog starenja, te su dodali da je udio starih u populaciji BiH 2013. godine iznosio 14,2 odsto, te da će rasti i do 2050. godine, kada se očekuje da će dostići 37 odsto od ukupnog stanovništva.

Predstavnik UNFPA Džon Kenedi Mosoti poručio je da je ponosan što je do sada u BiH otvoreno 17 centara za zdravo starenje i što se svaki mjesec svjedoči otvaranju novih.

"Nadamo se i da će novi centri za zdravo starenje biti otvoreni u svakoj opštini, kao i u drugim zemljama regije", rekao je Mosoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije