Društvo

Štediše kreću u pohod na novac iz Srbije

Štediše kreću u pohod na novac iz Srbije
Foto: Ilustracija | Štediše kreću u pohod na novac iz Srbije

SARAJEVO - Bh. institucije postigle su konačni dogovor tako da sada više nema prepreka da oko 20.000 građana iz BiH krene u borbu za svoju staru štednju koja je ostala u srbijanskim bankama, kažu iz udruženja.

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH će u subotu održati sjednicu Skupštine, na kojoj će štedišama biti data detaljna uputstva kako da apliciraju za potraživanja Ministarstvu finansija Srbije.

"Od 23. oktobra Finansijsko-informatička agencija trebalo bi da počna s izdavanjem potvrda koje traži Srbija za naše štediše koji su imali položen novac. Takođe, upustva ćemo dati i svima onima koji nisu ostvarili svoje pravo, a novac im je ostao u Ljubljanskoj banci", kazala je u petak Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Štediše potvrdu koja im omogućava aplikaciju mogu dobiti iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Dugo su štediše čekale da se na nivou BiH dogovore kada su u pitanju banke iz Srbije i da dostave potrebne potvrde i zaključke kako bi uopšte građani i mogli da krenu u bitku za svoj novac.

Po nekim procjenama oko 14.000 štediša samo u FBiH potražuje novac iz Srbije, a ukupno brojka dostiže i 20.000. Preneseno u novac, prema određenim procjenama, to je oko 310 miliona KM.

"Rok je vrlo kratak i moraju požuriti, pa ćemo na sjednici Skupštine još jednom upozoriti kako se aplicira, da ne bi opet bilo problema i nedostataka. Najveći broj štediša je imao pare kada je u pitanju Srbija u Privrednoj i Jugobanci", navela je Omersoftićeva.

Ona ističe da je najveći problem štediša i dalje slučaj Ljubljanska banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije