Društvo

Pratite nas na Google news

Štefanek: Teški uslovi u migrantskom kampu "Lipa"

Štefanek: Teški uslovi u migrantskom kampu "Lipa"
Foto: Fena | Štefanek: Teški uslovi u migrantskom kampu "Lipa"
Fena

SARAJEVO - Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Savjetu Evrope Drahoslav Štefanek razgovarao je u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem o migrantskoj krizi u BiH.

Uoči sastanka, Štefanek je izjavio da s vlastima BiH želi razgovarati o mogućim rješenjima, a juče je boravio u Unsko-sanskom kantonu i migrantskom kampu "Lipa" želeći se lično uvjeriti u tamošnje prilike u momentu kad sva Evropa gleda na Bosnu i Hercegovinu, odnosno situaciju u "Lipi".

U kampu je zatekao teške uslove za boravak ljudi, dodatno otežane zimskom hladnoćom. Prema njegovoj izjavi, osjetio je koliko je teško i na pola sata ili sat biti u takvim uslovima, a kamoli duže.

Napominjući da lokalna zajednica u Bihaću ne želi povratak migranata u "Biru", Štefanek je nagovijestio eventualno drugo rješenje, ali novinarima nije želio precizirati više detalja prije nego što o tome razgovara s bh. akterima.

Razgovarao je juče i s ombudsmenima te ja kao cilj ove posjete BiH naveo traganje za rješenjima migrantske krize, prioritetno u Unsko-sanskom kantonu, gdje je juče razgovarao i s migrantima i s predstavnicima gradske odnosno kantonalne vlasti.

Ministar Lučić je pred današnji sastanak sa Štefanekom podsjetio da je krajem prošle godine, u podjeli zaduženja za tri državna ministarstva u upravljanju migrantskom krizom, Ministarstvo na čijem je on čelu nadležno za osiguravanje hrane i higijenskih potrepština migrantima.

Lučić je inicirao i sastanak s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljevićem te s ministrom bezbjednosti Selmom Cikotićem, kazao je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije