Društvo

Šteta u privredi USK 130 miliona maraka

Šteta u privredi USK 130 miliona maraka
Foto: N.N. | Šteta u privredi USK 130 miliona maraka

BIHAĆ - Moguća ekonomska šteta u martu i aprilu, kada se radi o privredi Unsko-sanskog kantona, mogla bi da iznosi i do 130 miliona maraka, smatraju u Privrednoj komori USK.

Ističu kako su to rezultati ankete koju su proveli među ovdašnjim privrednim subjektima, a tiče se trenutnog stanja u privredi usljed pandemije virusa korona.

Prema riječima Enesa Ružnića, predsjednika pomenute komore, anketa je provedena na uzorku od pet posto aktivnih firmi i njome su bili obuhvaćeni svi sektori. Ružnić je istakao kako je ovo okvirna cifra i da bi ona mogla varirati u odnosu na dalji razvoj situacije.

"Anketirani privrednici su izjavili kako još niko od njih nije započeo uručivanje otkaza radnicima. Većina koristi institut kolektivnih ili pojedinačnih godišnjih odmora, dok su neki od njih određeni broj radnika poslali na čekanje. Međutim, svi su saglasni da je ovakva situacija kratkog daha i da bi se ona mogla promijeniti ukoliko se poduzmu hitne mjere od stane kantonalnih i federalnih vlasti", istakao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, privrednici smatraju kako se u ovakvoj situaciji mora definisati set olakšavajućih mjera kao što su odgoda plaćanja kreditnih zaduženja, poreza na dobit, doprinosa i PDV-a i zakupnina.

Također, stav je da vlasti treba da sufinansiraju lične dohotke i doprinose za vrijeme trajanja ovakve situacije te osiguraju da granični prelazi budu otvoreni za teretni saobraćaj.

S obzirom na to da još nema nikakvih konkretnih informacija o pomoći privrednim subjektima, u Privrednoj komori USK smatraju kako je veoma bitna koordinacija između federalnih i kantonalnih vlasti po ovom pitanju, a nepoznato je da li će na isti način biti tretirane firme koje otpuštaju i one koje ne otpuštaju radnike.

Istaknuto je kako su u najtežem položaju privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, te da oni treba prioritetno da budu tretirani ovim mjerama, kao i izvozno orijentisane firme.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona poručili su kako će osigurati poseban fond za pomoć onim preduzećima koja trpe najveću ekonomsku štetu zbog aktuelne pandemije virusa korona.

Ministar privrede u Vladi USK istakao je kako će se preliminarno iz kantonalnog budžeta u te svrhe obezbijediti dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije