Društvo

Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca

Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca
Foto: N.N. | Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca

BANJALUKA - Helikopter koji je Republika Srpska platila 9,4 miliona KM stigao je u Banjaluku i do kraja juna trebalo bi da bude u funkciji, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

On je rekao da je helikopter u dijelovima u Banjaluku stigao u subotu te da bi do kraja sedmice trebalo da bude sklopljen, a odmah nakon toga probni piloti iz Amerike trebalo bi da urade prve letove.

"Poslije toga treba uraditi carinske procedure i ostale obaveze koje imamo oko registracija helikoptera, plovidbene dozvole itd. Kad to uradimo, treba odraditi obuku za pilote i ja očekujem da helikopter u upotrebi u Helikopterskom servisu bude do kraja juna", rekao je Kusturić, dodajući da krajem ovog mjeseca kreće i sezona požara, tako da će helikopter u tom smislu svakako dobro doći jer se radi o višenamjenskoj letjelici.

Podsjećanja radi, Republika Srpska prošle godine donijela je odluku da ide u nabavku novog helikoptera, zbog čega se zadužila 9,4 miliona KM po kamatnoj stopi od 2,85 odsto sa rokom otplate kredita od šest godina.

U obrazloženju odluke o nabavci helikoptera tada je pisalo da će se helikopter osim za redovne letove moći koristiti i za specijalizovane, kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije