Društvo

Stigli autobusi za prevoz migranata iz voza kod Bihaća

Stigli autobusi za prevoz migranata iz voza kod Bihaća
Foto: Anadolija | Stigli autobusi za prevoz migranata iz voza kod Bihaća

BIHAĆ - Autobusi kojima će migranti, koji su blokirani u vozu kod Bihaća skoro 12 sati, stigli su na odredište i planirano je da se u njima odvezu u Sarajevo, javlja N1.

Grupi od 99 migranata koja je u ranim jutarnjim satima stigla u Bihać Talgo vozom, policija Unsko-sanskog kantona (USK) nije dozvolila izlazak iz voza i oni će u toku dana biti vraćeni u Sarajevo.

Voz je još na željezničkoj stanici u Bihaću, s obzirom na to da Željeznice Federacije BiH traže da se za njih uplate vozne karte za povratak.

Migranti iz voza su se uputili prema granici BiH i Hrvatske.

Ranije je na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i komesara policije Unsko-sanskog kantona Muje Koričića dogovoreno da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Koričić je kazao da je dao jasne upute Željenicama Federacije BiH da obustave daljnji prijevoz migranata na područje Unsko-sanskog kantona, ali su se oni oglušili o te upute i zbog toga je policija dobila naredbu da spriječi iskrcavanje migranata u Bihaću.

"Moje upute od jučer su bile jasne, ali Željeznice Federacije BiH traže uplatu od 3.500 KM da te migrante vrate nazad. Mi smo u kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migrancije (IOM), jer su oni ti koji trebaju da riješe taj problem zato što su zaduženi za te migrante", rekao je Koričić u obraćanju novinarima nakon sastanka Operativne grupe Vlade USK za kontrolu i nadzor nadmigrantskom krizom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije