Društvo

Proljeće stiglo, a zime nije ni bilo: Šta nas čeka ovog ljeta?

Proljeće stiglo, a zime nije ni bilo: Šta nas čeka ovog ljeta?
Foto: chuanyu2015/Pexels | Stiglo je proljeće, a zime nije ni bilo: Šta nas čeka ovog ljeta?

Ove godine zimu skoro da nismo ni osjetili. Nekoliko dana oko nule, snijeg u pokušaju i malo hladnog vjetra, mnogo je daleko od zima kakve su nekad bile. I kakve su, na kraju krajeva, normalne za ovo podneblje. Ili se stvari, možda, mijenjaju?

Iako ovakvo vrijeme mnogima prija, a realno je dobro i za naše džepove, jer smanjuje troškove za grijanje i zimsku garderobu, postojii druga strana medalje. Umor, nesanica, nervoza i sve one zdravstvene tegobe koje se javljaju kada vremenske prilike zaborave u kojem se godišnjem dobu nalaze.

Da li je to naša "nova normalnost" na koju ćemo,  željeli to ili ne, morati da se naviknemo i kakvo nas vrijeme očekuje u narenih nekoliko mjeseci?

Meteorolog Euronewsa Ljubica Gojković kaže da smo ovu godinu počeli sa toplotnim talasom koji nam je najavio da je pred nama još jedna ekstremno topla godina.

"2023. bila je godina ekstrema, međutim prva tri meseca 2024. pokazala su da ipak može još gore. Odstupanje srednje temperature vazduha od proseka u januaru bilo je oko 2 stepena, dok je u februara prosečno odstupanje na teritoriji cele Srbije bilo oko 8 stepeni. Ceo februar okarakterisan je kao topao i ekstremno topao, a toplotni talas je trajao skoro ceo mesec. Februar 2024. zvanično je najtopliji od početka meteoroloških merenja, ne samo u Srbiji već na globalnom nivou", kazala je ona.

Prema riječima Ane Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u periodu između 2041. i 2060. temperatura će biti viša za oko 3 ºC.

"Usled dalje destabilizacije klimatskog sistema Zemlje, pa i uslova kod nas, možemo očekivati i učestalije probijanje ekstrema",  rekla je ona za portal Klima 011.

"Ipak, ovakav februar neće postati normala, već će se češće javljati, a nekada u budućnosti imaće i još veća odstupanja".

Trend ekstremno toplog vremena nastavio se i u martu, a globalni prognostički modeli već sada najavljuju topao april, kaže Ljubica Gojković.

"Dugoročni prognostički modeli za april najavljuju natprosečno toplo vreme, a odstupanje od normale kretaće se između 3 i 7 stepeni. Podsećamo da je prosečna maksimalna temperatura u aprilu između 14 i 21 stepen. To znači da će se temperatura već u aprilu kretati preko 25. podeljka", navela je ona za Euronews.rs.

Otkriva da se Srbija, kao i cijelo Balkansko poluostrvo nalaze u tzv. "vrućoj tački" kada je u pitanju porast temperature.  To znači da se naša zemlja zagrijava brže od globalnog prosjeka, što predstavlja veliki stres za cjelokupnu infrastrukturu Srbije.

"Poslednjih devet meseci globalno su bili najtopliji ikada, a uzrok možemo naći u kombinaciji globalnog zagrevanja i fenomena El Ninjo koji je postepeno u slabljenju. Posledice El Ninja u godini koja je pred nama osetiće se širom sveta. Toplija atmosfera donosi ekstremnije vremenske prilike, pa će tako toplotni talasi biti duži, pljuskovi intenzivnije, a mogući su i duži periodi suše", kaže Ljubica Gojković i dodaje da je još uvijek rano da se pouzdano kaže kakvo će tačno vrijeme biti, ali ako je suditi po prošloj godini ova bi mogla biti malo toplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije