Društvo

Stopa vakcinisane djece znatno manja od preporučenih 95 odsto

Stopa vakcinisane djece znatno manja od preporučenih 95 odsto
Foto: ilustracija | Stopa vakcinisane djece znatno manja od preporučenih 95 odsto

BANJALUKA - Stopa vakcinisane djece u Bosni Hercegovini znatno je manja od preporučenih 90 do 95 odsto, te je tako samo 58,04 odsto primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, dok je 52,01 odsto prvu buster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize.

Specijalni predstavnik Kancelarije SZO za BiH Ervin Koreman izjavio je da vakcine ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja koja ponekad imaju smrtni ishod, uzrokovanih zaraznim bolestima.

"Zemlje su posvećene postizanju nivoa vakcinacije od 90 do 95 odsto kako bi zaštitile svoju populaciju formulisanjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. SZO će nastaviti da podržava te napore za dobrobit svih nas", rekao je Koreman.

Da je broj vakcinisanih i u Republici Srpskoj u padu, potvrđuje i činjenica da je obuhvat imunizacijom lani bio niži od onog koji je potreban za kolektivni imunitet, a obuhvat vakcinacijom u prvoj godini života je oko 90 odsto i više, a u revakcinaciji između 65 i 76 odsto.

Jelena Đaković Dević, specijalistkinja epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ističe da se analizom podataka dostavljenih od zdravstvenih ustanova koje sprovode vakcinaciju uočava da je obuhvat vakcinacijom u prvoj godini života 90 odsto i više, a u revakcinaciji između 65 i 76 odsto.

 "Uočava se znatan pad obuhvata u revakcinaciji kombinovanom DTaP-IPV-HIB vakcinom (vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i bolesti koje izaziva bakterija hemofilus influence tip B) u odnosu na primovakcinaciju", rekla je Devićeva.

Kako je dodala, kalendarom su obuhvaćene vakcine protiv 10 zaraznih bolesti - tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusu, velikog kašlja, dječje paralize, infekcije koju izaziva bakterija hemofilus influence tip B, malih boginja, rubeole, zaušnjaka. Devićeva je podsjetila da je prošle godine u Republici Srpskoj počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koja je za uzrast od devet do 14 godina besplatna.

"Ovo je veliki korak u našem zdravstvenom sistemu jer ova vakcina nudi najbolju moguću zaštitu od ozbiljnih bolesti koje izaziva humani papiloma virus, uključujući rak grlića materice", naglašava Devićeva.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine od 24. do 30. aprila obilježava Evropsku/Svjetsku sedmicu imunizacije kako bi se promovisala imunizacija kao ključna mjera za prevenciju bolesti i zaštitu zdravlja.

Ove godine sedmica imunizacije ima poseban značaj jer se poklapa sa 50. godišnjicom Proširenog programa imunizacije koji je pokrenula SZO 1974. godine kako bi obezbijedila jednak pristup vakcinama koje spasavaju život za svako dijete, bez obzira na geografsko područje ili socioekonomski status.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije