Društvo

Stotine migranata na GP Maljevac: Vatra i neizvjesnost pod vedrim nebom

Stotine migranata na GP Maljevac: Vatra i neizvjesnost pod vedrim nebom
Foto: Anadolija | Stotine migranata na GP Maljevac: Vatra i neizvjesnost pod vedrim nebom

VELIKA KLADUŠA - Stotine migranata, među kojima se nalaze i žene i djeca, i dalje se nalazi na oko 100 metara od graničnog prelaza Maljevac, u blizini Velike Kladuše.

Od poslijepodnevnih sati pokušavaju preći granicu i ući u Hrvatsku, međutim granična policija to ne dozvoljava. Policija s jedne strane, a s druge migranti, koji zasad ne odustaju od nakane. Zapalili su i vatru jer se temperatura na ovom području spustila i do 12 stepeni Celzijusa. Napravili su i improvizovane šatore kako bi se na neki način zaštitili od hladnoće.

Nepoznate osobe su ženama i djeci dostavile deke i hranu. Tu su djeca, koja se, premrzla, već u ranim godinama suočavaju sa surovošću ovoga svijeta.

Granična policija sve vrijeme pregovara s njima da se vrate u prihvatne centre u kojima su bili prethodnih dana i mjeseci. Ukoliko ne uspiju da ih vrate, pred migrantima je još jedna noć pod vedrim nebom i na temperaturama koje Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković izjavila je da je nakon rješavanja situacije na graničnom prelazu Izačić, kada je na područje Bihaća vraćena grupa od oko 100 migranata, koji su od sinoć bili u blizini granice, migranti su počeli pristizati na GP Velika Kladuša-Maljevac.

"Na oko 100 metara od granične linije između BiH i Hrvatske, oko 12 sati stigla je grupa od oko 80 migranata. Tokom dana taj broj se povećao na oko 350-400, među kojima ima i ranjivih kategorija, dakle, žena i djece", pojasnila je Dujković.

Istakla je da u ovom trenutku policija pregovora s migrantima da se vrate u prihvatne centre odakle su i došli.

"Dosad nije bilo hitnih medicinskih intervencija. U svakom slučaju, riječ je o osobama koje ne posjeduju dokumente za izlazak iz BiH i ulazak u Hrvatsku i zbog toga im ne može biti omogućen prelazak državne granice. Evidentirana su tri njihova pokušaja da tijelima probiju kordon policijskih službenika Granične policije BiH, ali su vraćeni na početne pozicije. Nije došlo do većih incidenata, oni nisu koristili hladno oružje", poručila je Dujković.

Saobraćaj nije obustavljen na ovom graničnom prelazu. Granični prelaz s porodicom prešao je i Admir Muhić iz sela Maljevac, udaljenog oko dva kilometra od Kladuše.

"Mi, stanovnici s hrvatske strane, svakodnevno se susrećemo s ovim problemom. To nije samo problem u BiH, to je problem i u Hrvatskoj. Svakodnevno ih susrećemo i na putevima u Hrvatskoj, izbijaju iz šuma, prelaze preko granice", izjavio je Muhić za AA.

Ono što je, kako je kazao, u ovom trenutku problematično za mještane Maljevca, koji svakodnevno koriste granični prelaz, jeste njegova blokada.

"Mi, u jednu ruku, trpimo štetu od ove cijele situacije, pored njih koji najviše trpe. Mi razumijemo i jednu i drugu policiju, razumijemo i njih, vlasti. Međutim, i nas treba neko razumjeti. Naravno, saosjećamo sa svima jer smo i mi nekada bili izbjeglice i mi smo propatili na tom putu na kojem smo bili. Njima nije zanimljiva ni BiH ni Hrvatska, njima su zanimljive zemlje Zapadne Evrope", poručio je Muhić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije