Društvo

Stotine vjernika na dočeku patrijarha Porfirija: Hercegovina se istinski raduje

Stotine vjernika na dočeku patrijarha Porfirija: Hercegovina se istinski raduje
Foto: Vesna Duka | Stotine vjernika na dočeku patrijarha Porfirija: Hercegovina se istinski raduje

TREBINJE - ​Stotine Hercegovaca i Hercegovki, zajedno sa prvim ljudima svih hercegovačkih opština u političkom i privrednom životu, izašlo je večeras na ulice Trebinja da dočekaju patrijarha srpskog Porfirija koji danas i sutra boravi u prvoj kanonskoj posjeti djedovini Svetog Save i postojbini Svetog Vasilija, uoči velikog pravoslavnog praznika Dana Svetog Vasilije.

Osim episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Dimitrija, patrijarha su na uglo ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca i Jovana Dučića u Trebinju dočekali i episkopi David kruševački, Hilarion timočki, Metodije budimljansko-nikšićki, Irinej istočno-američki, Isihije valjevski i Stefan, remezijanski vikarni, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zajedno sa svojim kolegama iz drugih istočnohercegovačkih opština, direktor EPRS Luka Petrović i drugi privrednici Hercegovine.

Napominjući da su hercegovqačkom zemljom prohodili i vjeru propovijedali sveti apostoli Pavle i Tit, zatim slovenski Kirilo i Metodije sa svojim svetim učenicima, vladika Dimitrije je uz riječi dobrodošlice, istakao da su u Hercegovini rođeni i Sveti Sava i Sveti Vasilije koji je ovdje i episkopovao, te da je od tada do današnjih dana ovdašnji narod njegovao vjeru pravoslavnu, radujući se u njoj.

"Naročito se danas radujemo posjeti našeg prvojeraha koji sjedi na stolici nekadašnjeg hercegovačkog princa i upravitelja Rastka Nemanjića - Svetoga Save, arhiepiskopa svih srpskih i pomorskih zemalja, a radovao se ovaj narod i kada mu je u onim ratnim danima dolazio svetjejši partijarh Pavle da nas obodri i utješi, a na posljetku i da hirotoniše novog humskog episkopa Grigorija, da bi se radovali i pohodu blaženopočivšeg patrijarha Irineja, kao i onda kada smo 2010. godine proslavljali u Mrkonjićima 400 godina od rođenja Svetog oca Vasilija i kada je u ovom istom hramu patrijah rukopoložio novog hercegovačkog arhipastira. Istom radošću se veseli i narod vascijele Hercegovine danas, kada vi, vaša svetosti, dolazite donoseći nam vaše blagoslove i predvodeći naše usrdne molitve za milost, život, zdravlje i spasenje", istakao je u pozdravnoj besjedi episkop Dimitrije.

Patrijarh kojeg su u litiji od Dučićeve ulice do Sabornoh hrama Svetog preobraženja gospodnjeg u Trebinju pratili usklici brojnih vjernika - "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", "Na radost i spasenje", i sam je u svome obraćanju rekao da danas treba da se raduju i sveštenici i vjerni narod, jer je uoči proslave velikog praznika, kako reče, u srcu naroda i velika radost.

"Radujem se i ja danas, zaista, u duhu svetome, radujem se lepoti i mladosti blažene Hercegovine, pa I sam, gledajući u Hercegovinu, kličem - Raduj se Hercegovino, raduj se zemljo Svetoga Save, raduj se njivo Svetoga Vasilija Ostroškoga, raduj se bašto blaženopočivšeg vladike Atanasija, radujmo se, braćo i sestre, svi zajedno, ljubavi božijoj i lepoti hrama njegovog", istakao je patrijarh Porfirije.

Naglašavajući da je u Hercegovinu došao da utješi vjerni narod, patrijarh je istakao da se desilo nešto sasvim drugačije.

"Kako kročih na ovu hercegovačku zemlju i grad Trebinje, u svetu okolinu manastira Tvrdoša, tako čitavim svojim bićem razumeh šta to znači da je svet stvoren da bude crkva, jer je Crkva telo Hristovo, a živi Gospod glava crkve, a svi mi koji smo kršteni u imr svete trojice - udovi smo toga tela, pa se i ja sam u zemlji Hercegovini, gde dođoh da tešim i sam bejah utešen činjenicom i istinom da je ovde sve crkva", naglasio je patrijarh Porfirije u trebinjskom Sabornom hramu, gdje je u njegovu čast služena Doksologija.

Nakon bogosluženja je u porti hrama se nastavio koncert pravoslavne duhovne muzike  povodom proslave 130 godina od osnivanja Crkvenog hora pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški", uz koji nastupa i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" iz Foče.

Sutra će od 9.00 časova, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, patrijarh Porfirije služiti Svetu patrijarašku liturgiju uz sasluženje mnoštva arhijereja, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda eparhije Zahumsko hercegovačke i primorske…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije