Društvo

Stotinu građana učestvovalo danas u branju trave ive na Ozrenu

Stotinu građana učestvovalo danas u branju trave ive na Ozrenu
Foto: Srna | Stotinu građana učestvovalo danas u branju trave ive na Ozrenu

DOBOJ - Nekoliko stotina građana danas je učestvovalo na manifestaciji "Branje trave ive na Ozrenu", koja se povodom praznika Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja održava na lokalitetu Gostilj na Ozrenu.

Na branje trave ive na Gostilju, na nadmorskoj visini od 773 metra, već desetu godinu dolazi i Mirjana Jokić iz Doboja, koja kaže da se iva koristi za pravljenje čaja i rakije.

On preporučuje da se iva koristi u manjim količinama jer napici mogu da budu gorki.

"Trava iva je s donje strane bijela i ima karakterističan miris", pojasnila je Jokićeva, dodavši da je o ljekovitim svojstvima čula od starijih sugrađana, i da se ova tradicija prenosi sa koljena na koljeno.

Stojanka Davidović iz dobojskog naselja Bare kaže da što nabere rado podijeli sa komšijama koji nisu u mogućnosti da dođu na berbu, kao i da iva u septembru ima najljekovitija svojstva, koju već godinama koristi u pripremi rakije koju konzumira uz jutarnju kafu.

Mnogi od berača danas su prvi put na Ozrenu zbog ljekovitih svojstava ive za koju se kaže da "od mrtva pravi živa".

Vida Bogdanović iz Stanara kaže da na osnovu boje lista travu ivu nije teško uočiti, te da će ubranu travu zbog njenih ljekovitih svojstava koristiti za spravljenje čaja.

Milena Ilić iz Doboja kaže da joj je preporučeno da prilikom branja koristi makaze ili nož kako bi se iva sačuvala i za buduće generacije.

Ove godine prvi put je organizovana i litija od Crkve Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konopljištima do planinskog vrha Gostilj, a predstavnik Srpskog sokolskog društva "Sveti Sava" iz Boljanića Zoran Ristić očekuje da će litija prerasti i u tradiciju.

Ovaj element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske "Branje trave ive na Ozrenu" uvršten je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska.

Odnosi se na vjekovnu praksu branja trave ive isključivo na dan Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje ozrensko stanovništvo vjeruje da, ukoliko je ubrana na ovaj dan, iva ima skoro neograničenu ljekovitu moć.

Manifestacija povezuje lokalnu zajednicu jer se na samom lokalitetu branja ive okupi veliki broj ljudi, čime se posredno čuvaju određeni elementi tradicije ozrenskog područja, s obzirom da se tim povodom može čuti tradicionalna ozrenska muzika, vidjeti ozrenska nošnja i zaigrati ozrensko kolo.

Branju trave ive na Gostilju prethodila je molitva u Crkvi Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konopljištima, gdje se služi liturgija, osveštava i lomi slavski kolač.

Poštanska markica sa motivom "Branje trave ive na Ozrenu" predstavljena je prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije