Društvo

Strah da može biti gore guši prava potrošača

Strah da može biti gore guši prava potrošača
Foto: Unsplash/Martijn Baudoin | Strah da može biti gore guši prava potrošača

BIJELJINA, TUZLA - Građani BiH nemaju razlog da se raduju, a Svjetski dan prava potrošača obilježavamo u periodu najvećeg potrošačkog siromaštva i najveće krize do sada.

Istakla je ovo za "Nezavisne novine" Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzlanskog kantona, povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

"Svi smo svjesni da cijene neprestano rastu, i to najviše osnovne potrošačke robe, a prve na udaru su porodice koje žive na rubu egzistencije i čija su primanja tolika da zadovolje samo osnovne potrebe. U situaciji kada cijene hljeba, mesa, mlijeka i drugih prehrambrenih proizvoda te električne energije i gradskog prevoza stalno rastu, ovo je zaista crni period i nema razloga da slavimo", rekla je Bulićeva.

Kako kaže, oni ovaj dan obilježavaju radno, sa predstavnicima drugih udruženja.

"Uglavnom su to udruženja žena, koje su u porodicama najizloženije stresu i koje moraju okrenuti svaku marku u ruci kako bi se preživjelo. Mi ćemo obići nekoliko mjesnih zajednica u našem kantonu, a cilj nam je da što više građana upoznamo sa pravima potrošača, ali i o tome da postoji Zakon o zaštiti potrošača te institucije koje bi trebalo da ga sprovode, a koje bi trebalo malo više da se pozabave ekononomsko-socijalnim stanjem potrošača te da sa ženama razgovaramo o tome na koji način učiniti da te institucije probudimo, aktiviramo ih i ukažemo im da su dužne da se brinu o potrošačima", rekla je Bulićeva.    

Potrošači, nažalost, nisu dobro organizovani, ne znaju svoja prava te se plaše da može biti gore nego što je trenutno.

"Međutim, potrošači imaju svoja prava i mogu tražiti od institucija da koriste određene alate i da to ne bude samo stvar izbornih obećanja. Svi su svjesni da su bili izbori u oktobru, ali ne postoji nikakvo opravdanje da već pet mjeseci poslije izbora praktično još nemamo vladu niti institucije koje bi mogle funkcionisati u punom kapacitetu. Dok su se oni zabavili svojim stolicama, građanima cijene svaki dan rastu, a oni trljaju ruke zato što imaju sve veći priliv PDV-a", naglasila je Bulićeva.

I Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača Bijeljina, kaže da će danas obilježiti ovaj dan dijeljenjem brošura sa njihovim podacima u marketima, ali i djeci u osnovnim školama.

U susret obilježavanju ovog dana, ono što najviše muči potrošače jeste najavljeno dizanje cijena.

"Iako na svjetskim tržištima cijene energenata padaju, kod nas se opet najavljuju poskupljenja. Problem je u tome što je došlo do značajnog poskupljenja električne energije, i to pogotovo za privredu, te je potrebno u međuvremenu nešto preduzeti u vezi s tim pitanjem. Što se tiče domaćinstava, mi smo uspjeli da u ugovore koja domaćinstva potpisuju ubacimo Zakon o zaštiti potrošača, tako da imamo elemente da se možemo žaliti", rekao je Vasilić za "Nezavisne novine".

Sve u svemu, ističe on, kod nas se ne očekuju drastična poskupljenja, a o padu cijena nema ni govora.

"Najgore od svega toga je što se sve lomi na potrošačima, a mi ćemo morati da platimo sve dobre stvari, ali i promašaje. U budućnosti bi trebalo da nešto uradimo i sa PDV-om. Mislim da smo jedini u Evropi kojima je za sve proizvode isti PDV, što nema nikakve logike", zaključio je Vasilić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije