Društvo

Štrajk dao rezultat: Doktori TK dobili kolektivni ugovor

Štrajk dao rezultat: Doktori TK dobili kolektivni ugovor
Foto: N.N. | Štrajk dao rezultat: Doktori TK dobili kolektivni ugovor

TUZLA - Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas je potpisao kolektivni ugovor s Vladom TK.

Doktori na kantonalnom nivou nisu još dobili reprezentativnost, već su ugovor potpisali crpeći je iz sindikata sa federalnog nivoa.

Doktori su bili u štrajku od 4. juna i tražili su da im kantonalna vlada prizna reprezentativnost, te da potpišu odvojeni kolektivni ugovor, koji je inače u njihovo ime potpisao Nezavisni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu. Dogovora nije bilo te je nekoliko stotina doktora prošle sedmice potpisalo ostavke. Nakon pritisaka, u petak je zasjedala Skupština TK i donijela određene zaključke i ugovor je danas potpisan.

"Prvi put, nakon sedam godina od našeg osnivanja, ulazimo u priču da možemo sami sebe zastupati, što je istorijsko djelo", rekao je Admir Suljić, potpredsjednik Strukovnog sindikada doktora medicine i stomatologije FBiH.

Ovim ugovorom ne mijenja se obim materijalnih prava koji je utvrđen ranije potpisanim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva. Kada su u pitanju materijalna prava, podsjećamo da je već ranije utvrđeno umanjenje broja sati tokom radne sedmice sa 40 na 37,5 sati, te povećanje osnovne satnice sa 2,31 na 2,41 KM.

Vlada TK do petka je kategorično tvrdila da ne smije prekršiti zakon, potpisati ugovor i dati reprezentativnost sindikatu koju je poništio Kantonalni sud Tuzla, a slučaj završio na Vrhovnom sudu. U suštini, zakon nije promijenjen, a ugovor je potpisan. Na pitanje je li dogovor na kraju postignut kao rezultat političkih ucjena stranaka unutar Vlade TK, kako se spekuliše, Jakub Suljkanović, premijer TK, je rekao:

"Imali smo 27. aprila ovu poziciju. Nismo uspjeli postići dogovor. Ušli smo u situaciju u koju smo ušli. Postigli smo sad dogovor. Ne znam šta se dešavalo za dva mjeseca. Nije bilo političkih, unutarkoalicijskih dogovora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije