Društvo

Štrajk prosvjetara USK-a za kraj godine

Štrajk prosvjetara USK-a za kraj godine
Foto: N.N. | Štrajk prosvjetara USK-a za kraj godine

BIHAĆ - Štrajk prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu započeće u naredni ponedjeljak, 31. decembra, posljednjeg dana tekuće godine, saopštili su iz sindikata zaposlenih u obrazovanju tog kantona.

Prema riječima Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju USK, odlučili su da početak štrajka započne na kraju prvog polugodišta tekuće školske godine zbog interesa učenika.

"Ne želimo da učenici ispaštaju, a istovremeno probaćemo na ovaj način dati vremena Vladi USK da razmotri i usvoji naše zahtjeve. Ukoliko se to ne dogodi, drugo polugodište započeće štrajkom. Mi samo želimo da se ispoštuje kolektivni ugovor koji smo prije nekoliko mjeseci zaključili s Vladom", rekla je Hadžićeva. Ona je dodala kako je glavni zahtjev sindikata da Vlada povuče svoju raniju odluku o akontativnoj osnovici za plate u iznosu od 290 maraka, kojom su prosvjetni radnici dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge budžetske korisnike. Također, zahtjevi se odnose i na donošenje pravilnika o napredovanju, te na isplatu dugovanja za sudske presude koje su donesene u korist prosvjetnih radnika u proteklim godinama.

Vlada USK donijela je početkom novembra spornu odluku pravdajući je lošim stanjem u budžetu i nemogućnošću da se ispune finansijski zahtjevi prosvjetara. Podsjećamo da su za početak iduće godine svoj štrajk najavili liječnici i stomatolozi u ovom kantonu, također nezadovolni time što Vlada nije ispunila sve finansijske zahtjeve koji su definisani kolektivnim ugovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije