Društvo

Pratite nas na Google news

Štrajkačima glađu priključilo se još šest radnika Zenicatransa

Štrajkačima glađu priključilo se još šest radnika Zenicatransa
Foto: Fena | Štrajkačima glađu jutros se priključilo još šest radnika Zenicatransa
Fena

ZENICA - Dvanaest radnika JKP Zenicatrans - prevoz putnika u nedjelju su u 15 sati započeli novi, drugi štrajk glađu ovog mjeseca, a jutros si im se priključila još šestorica kolega, kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

"Oni su u štrajku glađu za koji ja, lično, nisam. Nisam za to da  ljudi izlažu riziku  svoje zdravlje i svoje porodice. Oni su se, jednostavno, sami odlučili na ovaj korak, da ukažu nadležnim da je krajnje vrijeme da se naši problemi riješe i prekine agonija u kojoj se nalazimo", kazao je Sarvan.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće zasjedalo u četvrtak, ali da tada nije donijelo nikakvu odluku pa oni nastavljaju sa svojim  redovnim aktivnosti, u koje je uključena i blokada Autobuske stanice.

Stanica u tom gradu blokirana je od 31. decembra prošle godine, a Sarvan će, u svojstvu svjedoka u optužnici Gradske uprave Zenica protiv Sindikalne podružnice Zenicatransa, u 10 sati svjedočiti pred Opštinskim sudom u Zenici.

"Mislim da je ovo sve besmisleno, jer se optužnica odnosi na prekid štrajka. Ovo nije nikakav štrajk, nego samo obustava rada jer nismo u mogućnosti da obavljamo djelatnost za koju smo nadležni", ističe Sarvan.

Preduzeće je donedavno bilo u blokadi od  Kantonalnog ureda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u međuvremenu skinuta, ali i dalje nemaju novca za kupovinu goriva, jer kompanija Tioil, koja dobavlja gorivo Zenicatransu, nije prihvatila cesiju između Rudnika mrkog uglja Zenica i Zenicatransa.

Po tom sporazumu, Rudnik je, za dug prema Zenicatransu, trebao platiti oko 100.000 duga prema tom naftnom preduzeću, kojem Zenicatrans duguje oko 220.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije