Društvo

Štrajkuje glađu jer nije dobio sav novac za iseljenje

Štrajkuje glađu jer nije dobio sav novac za iseljenje
Foto: N.N. | Štrajkuje glađu jer nije dobio sav novac za iseljenje

LUKAVAC - Begajet Ribić iz Lukavca danas je započeo štrajk glađu pred zgradom direkcije Rudnika Kreka u Tuzli tražeći da Sindikat ovog rudnika ispoštuje dogovor i uplati mu 90.000 maraka zbog toga što se morao iseliti s površinskog kopa Šikulje, a nije obeštećen.

Ribićeva kuća je bila jedna od spornih lokacija koje su se nalazile na kopu Šikulje, koji je s iskopom došao do samih kuća. Dalji rad kopa je bio upitan pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici prinudno izmješteni. Tada je Ribiću obećano obeštećenje od 110.000 maraka. Ribićev slučaj nije riješen kao kod ostalih jer nije imao potrebnu dokumentaciju za izgradnju kuće na toj lokaciji.

Rudnik mu je isplatio oko 20.000 za zemljište, a preostalih 90.000 trebali su Sindikat Rudnika Kreka i opština Lukavac, pred kojom su održavani protesti zbog ovog problema.

"Rekli mi da sačekam da će biti. Zadnji put su mi rekli da neću dobiti nikako. Oni su se zauzeli da će to meni platiti da se ne gubi 700 radnih mjesta. Ja sam pristao na to, ali evo ništa", ispričao je Ribić.

Novac je trebalo da bude prikupljen kroz dobrovoljne priloge uposlenika Rudnika Kreka Tuzla i opštine Lukavac, ali je sakupljen neznatan iznos od obećanog.

"Sindikat nema komentar na ponašanje Ribića. Svako ima pravo raditi ono što misli da treba. Sindikat je u potpunosti ispunio svoju obavezu. Obaveza Sindikata je bila da pokrene akciju solidarnosti prikupljanja sredstava unutar Rudnika Kreka. To je izvršeno 100%. Obavijest je bila, sredstva doznačena, na račun uplaćena. Jedino načelnik opštine Lukavac nije kod privrednih subjekata pokrenuo akciju", izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata.

Kako su kazali iz opštine Lukavac, opština je preuzela obavezu da solidarno učestvuje u rješavanju problema, ali najveći dio sredstava treba da osigura onaj koji vrši eksproprijaciju, a to nije opština.

"Sam sporazum koji je sačinjen nije precizirao unutrašnje odnose, ali glavni nosioci toga su Sindikat i Rudnici Kreka. Bruka i sramota je da su rudnici sakupili samo 5.000 ili 6.000", rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca.

I dok Delić i sindikalci prebacuju odgovornost jedni na druge, Ribić prijeti da ostaje dok ne dobije novac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije